• Post category:Нове

Чи є різниця між вираженням захворювання по-різному в чоловіків і жінок? Як покращити репродуктивне здоров’я? Що нового пропонують сучасні медичні технології?

20 квітня у м. Харків пройшла V Міжнародна науково-практична конференція «Ґендер. Екологія. Здоров’я» у Харківському Національному медичному університеті. Захід був дуже цікавий і корисний як для науковців, так і для пересічних громадян, які відкрили для себе нові знання для покращення стану здоров’я. Тема ґендеру пронизувала кожен доклад і доводила, наскільки відрізняється здоров’я чоловіків і жінок, тому потрібні різні підходи.

Доктор медичних наук Олександр Феськов виступив з аналізом впливу віку на репродуктивну функцію чоловіків і жінок. Головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Наталія Рингач проаналізувала причини та шляхи запобігання надзвичайно високій смертності чоловіків. Доктор медичних наук ХНМУ Наталія Питецька наочно продемонструвала відмінність реакції чоловіків і жінок та інфаркт міокарда. Вчена з Німецького університету Падерборну Джулія Леріус розповіла про наукові роботи про ґендер і здоров’я Хільдегарди Бінгенської, першої жінки-науковця 14 століття.

Від Запорізької області на конференцію був запрошений Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» –  голова правління, керівниця проектів Тамара Огородова, піар-менеджер Оксана Дроздовська та менеджер проектів Валерія Раілко. Від фонду була підготовлена доповідь «Покращення соціально-політичної, екологічної ситуації та охорони здоров’я через роботу ґендерних міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій області», з якою виступила керівниця ґендерних проектів Тамара Огородова. Вона наголосила на важливості паритетного представництва у владі для прийняття збалансованих рішень з важливих питань життєдіяльності, зокрема, охорони здоров’я та екології.

Тамара Огородова навела приклади діяльності міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій області, які займаються питаннями охорони здоров’я, екології, соціальними проектами:

* закупівля фетального монітору для діагностики серцебиття дитини в утробі матері, що рятує життя породіль і дітей, запуск мамографу, придбання необхідного медичного обладнання для районної лікарні (міжфракційна група «Рівні можливості» у Якимівській районній раді),

* аналіз реабілітації дітей з інвалідністю з районів Запорізької області та робота для забезпечення реабілітацією всіх дітей, котрі її потребують (міжфракційна група «Рівні можливості» у Василівській Якимівській районній раді),

* екологічні ініціативи в м. Молочанськ (міжфракційна група «Рівні можливості» у Молочанській міській раді).

Був презентований відеоролик «Ґендерна рівність у владі – шлях до процвітання суспільства» в рамках проекту «Підвищення  видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України» https://www.youtube.com/watch?v=G-5Ju2ry4w4 . Виступ викликав значне зацікавлення в учасників конференції, які в перерві підходили до Тамари Огородової та відзначали, що інформація була дуже цікава та переконлива, особливо практична частина – ініціативи міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості»

«Аналізуючи виступи всіх доповідачів, прийшла до висновку, що через фізіологічні особливості жінки та чоловіки не лише по-різному сприймають захворювання, а й протікання та ускладнення хвороби значною мірою залежать від ґендерних аспектів. Тому потрібний різний підхід для лікування однієї й тієї хвороби у чоловіків і жінок. Застосування принципів ґендерно орієнтованого бюджетування дасть можливість значно підвищити якість медичного обслуговування, лікуючи конкретну людину , а не саме захворювання без врахування особливостей організму. Велика подяка Катерині Карпенковій, директору Центру гендерної освіти ХНМУ за запрошення та отриману цінну інформацію. Ці знання ми обов’язково поширимо серед представниць і представників міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій області. Одним з основних напрямків їх роботи є покращення якості медичного обслуговування», – Тамара Огородова, керівниця ґендерних проектів у Запорізькій області.