• Post category:Нове

     Останнє дослідження Національного Демократичного Інституту, яке проводиться кожні півроку, показало дуже цікаві результати. 42% українців вважають, що чоловіки і жінки рівною мірою повинні бути залучені до політичного життя. Це на 8% більше, ніж у минулому півріччі. Ця позитивна динаміка показує, що суспільство хоче бачити у владі жінок і довіряє їм. 72% опитаних вважають, що достатньо кваліфікованих жінок для представництва у владі. Вибори до об’єднаних територіальних громад дають можливість жінкам самовисуватися. Хто не довіряє жінкам? Політичні партії, які більше схильні висувати чоловіків, ніж жінок – вважає 67% українців. Тому, щоб реалізувати свої задуми, обраним жінкам потрібна консолідація зусиль.

Що об’єднує жінок-депутаток Біленьківської ОТГ? Турбота про дітей, про людей похилого віку, бажання покращити благоустрій громади, впроваджувати передовий міжнародний та український досвід. Своїми успіхами та труднощами, реалізованими ініціативами та планами вони поділилися з командою проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам» на зустрічі в теплій неформальній дружній обстановці у Біленьківській сільській раді. Душої цієї зустрічі була голова громади Світлана Зачепило та депутатки, які брали участь у семінарі з ґендерної рівності у вересні 2017 р. та презентаційній зустрічі у Василівці в жовтні 2017 р., після чого зацікавилися питаннями рівних прав і можливостей і запросили до своєї громади – Катерина Печуріна та Ольга Кіс. Керівник проекту Тамара Огородова презентувала проект, розповіла про результати роботи міжфракційних груп і можливості, які дають ці об’єднання, заходи проекту, спрямовані на підтримку роботи мережі груп «Рівні можливості» – семінари, зустрічі, міжрегіональний обмін досвідом. 

Зустріч пройшла ефективно та результативно. З особливою зацікавленістю консультувалися щодо соціальних проектів. Є й виклики в роботі – зокрема, одна з депутаток розповіла, наскільки їй було важко обиратися, коли суперники – кандидати від потужних політичних партій, які й після обрання намагаються тиснути, заважати, перешкоджати діяльності, дискредитувати роботу. «Незважаючи на це, ініціативні жінки мають велике бажання та прагнення зробити позитивні зміни в своїй громаді» – наголосили депутатки Біленьківської ОТГ.

Вражає активність і бажання жінок, які, досягнувши успіхів у професії, прагнуть застосовувати свої знання та вміння на благо громади! Лише кілька з цих ініціатив: соціальні проекти, розробка програм з урахуванням ґендерних компонентів, ґендерний бюджетний аналіз для справедливого розподілу коштів, асфальтування тротуарів і доріг для покращення безпеки пересування, створення геріатричного пансіонату чи геріатричного відділення для бабусь і дідусів. Після семінару Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє», де просто та зрозуміло пояснили таку складну тему, як ґендерно орієнтоване бюджетування, депутатка Ольга Кіс з урахуванням отриманої інформації розглядає проекти програм на 2018 рік з точки зору гендерних показників, і це дуже важлива ініціатива для громади.

Щоб швидше та ефективніше втілювати ці та інші задуми, об’єднавши зусилля, жінки-депутатки на зустрічі вирішили створити депутатську групу «Рівні можливості» та оголосити про це рішення на найближчій сесії.

Чекаємо на нові зустрічі з представницями міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у  Біленьківській ОТГ!)