• Post category:Нове

Молочанськ – місто з цікавою історією та європейським спрямуванням. 2 роки тому була створена міжфракційна депутатська група «Рівні можливості» у Молочанській міській раді. За цей період група працювала дуже активно щодо забезпечення рівних прав і можливостей, благоустрою міста. Презентація роботи міжфракційної групи «Рівні можливості» у Молочанській міській раді пройшла в урочистій обстановці на загальноміському мітингу в парку 21 вересня на святкуванні Дня міста. У презентаційній зустрічі взяли участь команда проекту та представники мережі – голова міжфракційної депутатської групи “Рівні можливості” у Запорізькій обласній раді Тетяна Ковиліна, голови Степногірської селищної ради Ірина Кондратюк та Балківської сільської ради Марія Радченко, секретарі Дніпрорудненської міської, Степногірської селищної та Балківської сільської рад, 6 голів і 11 представників із 7 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді, Василівській районній раді, Токмацькій міській, Дніпрорудненській міській радах, Степногірській селищній, Балківській сільській, Біленьківській ОТГ. Була відзначена грамотами активна робота по впровадженню принципів ґендерної рівності міжфракційна депутатська група «Рівні можливості» у Молочанській міській раді та міський голова м. Молочанськ Володимир Вольвач, який підтримує ініціативи групи. Зокрема, в минулому році у Молочанській міській раді було затверджено уповноважену особу з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків – заступника міського голови Дениса Ковальова. Зроблений гендерний бюджетний аналіз програми підтримки малозабезпечених громадян, проводяться еко-акції, робота з молоддю, впроваджено інтерактивну платформу «Відкрите місто» (http://opencity.in.ua/), інформаційно-просвітницька робота щодо гендерної рівності, зокрема, щодо включення положення про поєднання сімейних і професійних обов’язків в колективні договори. Цей передовий досвід був презентований на міжрегіональному медійному марафоні в м.Житомир у червні.

Голови рад і депутатки вперше відвідали місто Молочанськ, яке знаходиться в Токмацькому районі. Завдяки створенню та роботі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» в рамках мережі в Запорізькій області є можливість обмінюватися досвідом, ознайомитися з суспільно важливими ініціативами своїх колежанок і колег, виготовляти інформаційні флаєри «Чому ґендерна рівність важлива для соціально-економічного розвитку суспільства?», зокрема, про роботу міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Молочанській міській раді.

Учасниці заходу ознайомилися з досвідом роботи соціального проекту в м. Молочанськ та співпрацею групи у Молочанській міській раді з менонітським центром щодо реалізації суспільно важливих ініціатив, познайомилися з донорами цього проекту Беном і Ліл Стоббе із Канади. Крім того, міжфракційна група приділяє увагу благоустрою міста й історичним пам’яткам і цим досвідом вони поділилися зі своїми колежанками.

Цікаві факти з історії Молочанська:

  • Засноване в 1804 році німцями-переселенцями 21 менонітською фламандського походження з Прусії. Мало назву «Гальбштадт» – у перекладі «напів-місто».
  • Банк давав кредити на 10 років без відсотків.
  • Коли в Санкт-Петербурзі ще не було автомобілів, по Молочанську їздили автомобілі фірми OPEL.
  • Була друкарня, де видавали церковні книги, газети, журнали, в тому числі, на замовлення з Санкт-Петербургу.
  • Місцеву муку експортували до Голандії.
  • Будинок від будинку обгороджували трояндами.
  • Якщо хтось втратив гаманець, гроші могли тиждень лежати на вулиці.
  • Місто називали «перлиною» на карті царської Росії.

Великий інтерес викликав пам’ятникам жінкам, які у Другу Світову Війну воювали в штрафбатах. Це був окремий жіночий батальйон – більше 400 жінок віком від 16 років. Це  викликало зацікавленість  щодо співпраці міжфракційних груп з інших міст і громад Запорізької області для організації екскурсій до Молочанська на історичну тематику. Для посилення співпраці мережі після урочистостей представники міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» обмінялися досвідом, поділилися успіхами, обговорили подальшу співпрацю.

Дуже вдячні міжфракційній депутатській групі «Рівні можливості» у Молочанській міській раді – Олені Остролуцькій, Наталії Синиці, Лідії Скліфос, Галині Бурило, Ользі Доценко, міському голові Володимиру Вольвачу та заступнику міського голови, уповноваженій особі з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків Денису Ковальову за теплий прийом, обмін досвідом та роботу щодо впровадження рівних прав і можливостей.

Фото – на Facebook-сторінці фонду

https://www.facebook.com/ZaporizhzhiaCharitableFoundationYednistZaMaibutne/