• Post category:Нове

Щорічно Міжнародний чоловічий день святкується 19 листопада. Мета свята – привернути увагу громадськості на проблеми дискримінації чоловіків в області охорони здоров’я, сімейного права, освіти, ЗМІ та в ін., та показати позитивний вплив чоловіків та їх досягнення. Організатори свята роблять акцент на збереження здоров’я хлопчиків та чоловіків,  підкреслюються позитивний вплив чоловіків на родину та виховання дітей.

Сьогодні Міжнародний чоловічий день святкується в більш ніж у 70 країнах світу, включаючи США, Велику Британію, Канаду, Данію, Норвегію, Францію, Італію, Ірландію. Ідея святкування Міжнародного дня чоловіків отримала підтримку зі сторони ООН, ЮНЕСКО та інших країн. Тема 2018 року – позитивні чоловічі рольові моделі. Спрямована дати чоловікам і хлопцям позитивні приклади для наслідування. 

В 2009 році були затверджені цілі святкування Міжнародного дня чоловіків:

  • Заохочення позитивних рольових моделей чоловіків. Не лише кінозірок та спортсменів, але і звичайних людей, котрі живуть достойним та чесним життям.
  • Відзначити чоловічий позитивний вклад в громадськість, державу, родину, шлюб, виховання дітей та навколишнє середовище.
  • Для зосередження уваги на чоловічому здоров’ї та соціальному, емоційному, фізичному, духовному благополуччі.
  • Для підкреслення дискримінації у відношенні чоловіків в області соціальних послуг, соціальних відносин та права.
  • Для покращення відносин статті та забезпечення гендерної рівності.
  • Для створення більш безпечного та кращого світу, де люди можуть розвиватись, аби повністю розкрити свій потенціал.

                 Цікаві факти про Міжнародний чоловічий день:

  • Перші згадки про Міжнародний день чоловіків були в 1960-х роках, коли з’явились повідомлення про те, що більшість людей закликають святкувати Міжнародний день чоловіків за аналогією з Міжнародним жіночим днем.
  • Вперше відзначили в1999 році в Тринідад та Тобаго. Доктор Тілуксінгх з Університету Вест-Індії, зрозумів, що жоден зі святкових днів не є чоловічим, тому, розуміючи важливість святкування позитивної ролі чоловіків в громадськості, відчував, що його власний батько був відмінним прикладом для наслідування, та, частково тому, обрав 19 листопада, день народження свого батька, датою свята. Також 19 листопада місцева футбольна команда країни створила рівень єдності, який пересікає гендерні, релігійні та етнічні відмінності.
  • Потім це свято знайшло підтримку вАвстралії, країнах Карибського басейну, Північної Америки, Азії, Європи та ООН.
  • Час від часу листопад визнається міжнародним чоловічим місяцем.
  • У Великобританії в 2015 році прем’єр-міністр Тереза Мей одобрила його святкування. У 2016 і 2017 років відповідно більше 60 та 100 заходів відбулися до цього дня.
  • У США був представлений десятирічний план Міжнародного дня чоловіків, відомий як “2012-2022: Міжнародний чоловічий день десятирічний план”, який протягом десяти років вирішуватиме основні проблеми освіти, фізичного та психічного здоров’я, насильства, батьківства, позитивних модельних моделей для чоловіків та реальних рішень, які не дозволяють хлопцям та молодим людям дозрівати в цілеспрямоване, продуктивне та успішне доросле.
  • Кожен рік пропонує одну або кілька тем. Тема 2017 року – Відзначення чоловіків і хлопців у всіх їх різноманіттях: їх досягнень і вкладів в громаду, сім’ю, шлюби, догляд за дітьми, в той час підкреслюючи дискримінацію стосовно чоловіків. У 2016 – зупинимо чоловічий суїцид. У 2015 – робота над розширенням репродуктивної функції чоловіків.