• Post category:Нове

     Представниці з мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» з Запорізького, Вільнянського, Василівського, Токмацького районів взяли участь у інтерактивному гендерному кафе, яке відбулося в селі Балки Василівського району. Тут уже два роки в Балківській сільській раді працює міжфракційна депутатська група «Рівні можливості», одна з найактивніших у Запорізькій області. На заході жінки-депутатки з місцевих рад обмінялись досвідом та обговорили подальшу співпрацю з реалізації гендерних ініціатив. Цього разу  вони обговорювали питання про створення умов для самореалізації та розвитку хлопців і дівчат, жінок і чоловіків; залучення жителів села до творчості, культури для протидії асоціальній поведінці, насильству; важливості продовження роботи щодо сприяння рівним правам і можливостям у наступній каденції. Найбільш активні депутатки Балківської сільської ради Ірина Щербань, Ірина Олефіренко, Лариса Сеник поділились успіхами, труднощами та викликами під час реалізації гендерних починань. Зокрема, однією з ініціатив групи є створення місцевої газети «Балківські вісті» й залучення до цієї роботи шкільної вчительки.

     Жінки-депутатки з груп «Рівні можливості» відзначили важливість такого обміну досвідом, мережування з колежанками з інших рад для подальшого впровадження ініціатив у своїх громадах, посилення видимості міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості», привернення уваги до важливості політичної участі жінок у тих змінах, завдяки яким має поліпшитись життя людей.

        Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє», навколо якого об’єднались жінки-депутатки обласної, міських, районних, селищних, сільських рад і рад ОТГ, є тою платформою, яка дає старт багатьом гендерним соціально орієнтованим проектам, що ініціюються у громадах.

     Зокрема, у селі Балки два роки тривала реконструкція старої будівлі Будинку культури, а тепер тут зможуть самовдосконалюватись і розвиватися місцеві  жінки та чоловіки, хлопці та дівчата. Це була ідея голови сільської ради Марії Радченко, яку підтримала міжфракційна депутатська група «Рівні можливості».  Здійснена ще одна мрія жителів села. Будинок творчості – це лише одна з добрих справ, які жінки-депутатки впроваджують у своєму селі заради своїх земляків. Благоустрій села, упорядкування соціальної інфраструктури, відкриття дитячого садочка «Сонечко», допомога багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, активна інформаційна та культурно-просвітницька робота  з широкою громадськістю щодо важливості впровадження рівності в усі сфери життя. Цей вектор діяльності дає конкретний результат і був відзначений Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє» в рамках проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам», який реалізується в партнерстві з НДІ за підтримки Уряду Великої Британії через Фонд розвитку ефективного врядування. 

          Лариса Вовк, голова депутатської групи «Рівні можливості» у Новоолександрівській ОТГ

  • Захід надзвичайно цікавий і корисний. Отримали чимало позитивних вражень.

Наша група створена нещодавно. Тому придивляємось до того, що є краще в наших досвідчених колежанок. Тепер будемо розмірковувати в своїй групі про те, що можна запозичити для себе з досвіду Балківської ради.

Марина Цинкаленко, представниця міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Василівській міській раді

  • Їдемо додому збагачені духовно та натхненні, адже такі поїздки дають можливість дізнатися про кращі напрацювання. Головний секрет успіху: активність депутаток, підтримка з боку місцевої влади. Добре, якщо є фінансування. Тоді гендерні ініціативи впроваджуються набагато швидше.
  • Любов Ляшенко, представниця депутатської групи «Рівні можливості» у Гнаровській сільській раді
  • Гендерне кафе проведене на найвищому рівні. Щиро вдячна фонду «Єдність»

за майбутнє» за організацію таких важливих заходів. Для нас – це джерело необхідних знань, відкриття нових можливостей, які дають нам шанс проявити себе в своїх місцевостях. 

     Представниці мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості»  відзначили: готові й надалі вчитись, обмінюватись досвідом, розвивати свої громади на засадах рівних прав і можливостей.