• Post category:Нове

Осипенківська ОТГ названа в честь відомої жінки-льотчиці – односельчанки Поліни Осипенко. Громаду очолює чоловік, секретар ради – жінка, двоє заступників – жінки, один заступник – чоловік, 38% жінок-депутаток.

З якими проблемами стикаються жінки і дівчата в громаді? На інтерактивній дискусійній зустрічі в громаді за участю заступниці голови ради Марії Жили, секретаря ради Юлії Чернової, жінок-депутаток, активних жінок та чоловіків громади активно обговорювали ці питання. Дуже турбує жінок, як забезпечити якісну освіту в сільських школах для подальших рівних можливостей в самореалізації хлопців і дівчат. Фінансування розвитку громади потребує оптимізації закладів, а це дуже проблемне питання. Рівні можливості для дітей перебувати в дошкільних закладах в селі Осипенко – також гостра проблема. У дитячому садочку знаходяться 120 дітей (норма – 50 осіб). Ще 60 дітей стоять в черзі.  

Жваву дискусію викликало питання протидії гендерно зумовленому насильству в громаді. Тамара Огородова презентувала результати досліджень фонду, відзначивши, що 69% активних жінок, жінок-лідерок стикалися з гендерно зумовленим насильством. Вона наголосила, що в Україні проходить  акція «16 днів проти насильства». Учасниці заходу відзначили, що важливим кроком є посилення покарання у зв’язку зі зміною законодавства – кримінальна відповідальність. Водночас, потрібен індивідуальний підхід до кожної сім’ї. Зокрема, є жінки, які не усвідомлюють, що проти них коїться насильство,  а є жінки, яким важко піти від насильника і треба проводити з ними роботу. Жінки відзначили, що потрібно привертати увагу суспільства та об’єднувати зусилля, щоб протидіяти насильству.

В кінці зустрічі учасниці заходу зацікавилися в подальшій співпраці, участі в заходах з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, долученні до мережі та діяльності щодо рівних прав і можливостей жінок.

Захід був проведений в рамках проекту «Партнерство для реалізації гендерних ініціатив у Запорізькій області» реалізується в рамках конкурсу грантів Міжнародного благодійного фонду  «Український жіночий фонд».