• Post category:Нове

     Ці складові Резолюції Ради Безпеки ООН 1325  підкреслюють важливу роль жінок у процесах, пов’язаних зі збройною агресією на Сході України. Війна особливо відбивається на жіночих долях. А тому зараз постає чимало запитань: як використати потужний миротворчий потенціал жінок у ході розвязання військового конфлікту, яку увагу необхідно проявити, аби вирішити проблеми, з якими стикаються жінки та дівчата.

     Відповіді на ці та інші надзвичайно важливі питання намагались знайти жінки-депутатки, активістки громад із різних районів області на тренінгу, який організував Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» в рамках проекту «Активізація громадськості та влади для локалізації 1325». Нові знання мають активізувати їхні дії на місцях. Адже в населених пунктах, звідки приїхали учасниці тренінгу, а це Запорізький, Вільнянський, Василівський, Токмацький, Більмацький райони, – проживають сім’ї внутрішньо-переміщених осіб, учасників АТО, соціально незахищені категорії громадян і вони потребують уваги та турботи.

     Тепер важливо зосередити свої зусилля на локалізації обласного Плану дій з реалізації Резолюції РБ 1325 «Жінки. Мир. Безпека» в громадах. Саме він має врахувати  всі можливості, загрози та виклики під час впровадження Національної стратегії в сфері прав людини на місцях. Гендерно зумовлене насильство, домашнє насильство, забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок, захист прав дитини, соціальний захист постраждалих. Ці аспекти мають обов’язково відбиватись в місцевих програмах і на тренінгу учасниці отримали необхідні знання з цих питань.

    Жінки-депутатки та активістки ще раз переконались, що жінки – це сила, якщо разом вирішують проблеми.

Марина Юдіна, заступниця голови з питань діяльності виконавчих органів ради Широківської ОТГ

     – Про Резолюцію РБ ООН 1325 я знала, але не настільки досконально. В нашій територіальній громаді є програма «Назустріч людям», де врахована така категорія осіб. Хотілось дізнатись більше,  пізнати якісь інноваційні рішення. Дякую організаторкам, тренерці за такий високий професіоналізм з організації та проведення цього тренінгу. В нас була дуже дружна команда. Було чому повчитись одне в одного, адже в кожного свій досвід. Вважаю, нам необхідно і в подальшому  спілкувались, ділились тим, що знаємо.

Марина Цинкаленко, депутатка Василівської міської ради 

  • Приїхала дізнатися про нове та втілити в життя. Так як я працюю з дітьми як депутатка приділяю багато уваги багатодітним сім’ям і діткам з особливими освітніми потребами. Дякую за тренінг. Змістовний, грунтовний, дуже цікавий. Чітко, в доступній формі з ігровими елементами. Особливо корисним для відпрацювання якихось життєвих ситуацій був мозговий штурм: ти активно включаєшся в колективні обговорення і в цьому процесі приходять цікаві ідеї та правильні рішення.

Наталія Білик, директорка КУ «Центр надання соціальних послуг» Смирновської ОТГ

  • У нашій комунальній установі є два відділи: відділ соціальної допомоги на дому та відділ для сім’ї, дітей та молоді. Працюємо з соціально незахищеними категоріями. Вони є нашими клієнтами. Ми писали програму. Я особисто її писала. І там теж були заходи. Думаю, тепер ми їх переглянемо та врахуємо всі вимогли щодо роботи з такими громадянами згідно з Резолюцією ООН 1325. Учасники АТО, внутрішньо переміщені особи – і таким чином будемо виконувати цю програму. Хочемо й надалі відвідувати такі тренінги й навчатись чомусь новому.

Тетяна Лукашук, уповноважена особа з рівних прав чоловіків і жінок у Степногірській селищній раді, секретар ради

  • У нашій селищній раді прийняті програми щодо дітей соціально незахищеної

категорії, також учасників АТО, учасників бойових дій. Хочу подякувати організаторам – фонду «Єдність» за майбутнє» за те, що тепер ми можемо більш ефективно застосовувати на практиці положення Резолюції ООН 1325. Так, я мала певні знання про неї в загальному форматі, чула від Тамари Миколаївни, оскільки буваю на її тренінгах, беру участь у семінарах. А цей тренінг націлив на більш конкретні заходи, які треба враховувати в роботі селищної ради. Щиро вдячна за добрі знання.