Як жінки у владі можуть впливати на прийняття важливих рішень, навчали місцевих жінок-депутаток у Бердянську
  • Post category:New

10 червняу Бердянську пройшов навчальний семінар-тренінг для жінок-депутатів місцевих рад Запорізької області «Ґендерний аспект у роботі органів місцевого самоврядування», організований Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє» в рамках реалізації проекту «Підвищення видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України» у партнерстві з Національним Демократичним Інститутом (НДІ, Вашингтон) за підтримки уряду Швеції. У ньому взяли участь 24 депутатки із 9 рад: 1 міської (Приморської), 4 районних (Приморської, Більмацької (колишньої Куйбишевської), Чернігівської, Розівської), 1 селищної (Куйбишевської), 3 сільських (Осипенківської Бердянського району, Новоукраїнської Більмацького району, Костянтинівської Мелітопольського району).

Тамара Огородова, керівник проекту «Підвищення видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України» презентувала результати ґендерного моніторингу місцевих виборів 2015 року, який провів Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє». Цікава тенденція: де більше фінансових можливостей і більші ресурси для створення іміджу депутата – там більше чоловіків. Де мало коштів і велика відповідальність перед кожним виборцем – там обирають переважно жінок. Вона наголосила, що депутатки місцевих рад – це інтелігенція, справжня регіональна еліта, яка прагне покращити життя своїх виборців і, незважаючи на значний життєвий і депутатський досвід, постійно вдосконалює рівень своїх знань. «Об’єднавшись, ми зможемо допомагати незахищеним верствам населення, створювати рівні можливості для чоловіків і жінок. Тоді виборці побачать роботу жінок-депутатів, зрозуміють важливість їх представництва в органах влади. – зазначила Тамара Огородова – Я була депутатом Запорізької міської ради три скликання. Проте тільки в першому скликанні жінки, яких було 16 із 160 депутатів, змогли об’єднатись і дуже активно підтримали (вперше в Україні!) програму поліпшення екологічної ситуації в місті. На жаль, через партійну належність депутатки 7-го скликання не завжди підтримували одна одну, іноді ставилися упереджено до ініціатив інших депутаток і тому виборці не помітили корисної діяльності представниць народу та на цих місцевих виборах обрали 16% жінок-депутатів у Запорізьку міську раду. Хоча в минулому скликанні жінок-депутаток було 32%. Це говорить про те, що виборці з повагою ставляться до жінок у владі, коли бачать, що жінки разом захищають дітей та хворих, виступають за покращення екологічної ситуації. В Запорізькій області одними із перших в Україні вже створено три міжфракційних об’єднання «Рівні можливості»: у Вільнянській міській раді, Запорізькій обласній і Мелітопольській міській раді. Міжфракційні об’єднання дають змогу разом вирішувати проблеми людей без політичної упередженості, яка часто перешкоджає хорошим ініціативам».

У ході проведення семінару з жінками-депутатками поспілкувалася в скайп-конференції Олена Єна, представниця Національного Демократичного Інституту (НДІ, Вашингтон) в Україні, у партнерстві з яким реалізується проект «Підвищення видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України». Вона наголосила на важливості даного проекту для суспільно-політичного життя. Жінок повинні бачити як рівноправного представника народу та надавати можливість впливати на прийняття рішень. Жінки-депутати поцікавилися, що необхідно зробити для того, щоб в Україні настала ґендерна рівність хоча б у політиці. «Акумулюючи весь досвід нашої організації з впровадження ґендерної рівності в багатьох країнах, пораджу Україні працювати в таких напрямках: викорінення глибоких ґендерних стереотипів, робота з політичними партіями з посилення представництва жінок у їх лавах, закріплення на законодавчому рівні ґендерних квот, прозоре фінансування політичних партій і, як наслідок, надання жінкам-кандидатам однакових фінансових ресурсів для проведення ефективної передвиборчої кампанії. Жінки, на думку, українських виборців, можуть змінити політичну культуру країни, їм близькі життєві проблеми українських родин. 47% респондентів загальнонаціонального опитування, проведеного НДІ, вказали, що у Верховній Раді України та у місцевих радах має бути від 40% до 50% жінок-депутатів. Ці цифри свідчить про готовність і запит суспільства до паритетного представництва у владі» – зазначила Олена Єна.

Менеджер проекту Валерія Раілко представила цікаві дані про світову практику впровадження та підтримки ґендерної рівності. Інформація про ситуацію з ґендерною рівністю в Україні порівняно з іншими країнами вразила депутатів, бо те, що за кордоном давно вже стало нормою, у нашій державі впроваджується дуже повільно. Зокрема, міністри-жінки – поодиноке явище, а областями керують тільки чоловіки. В той же час, у Швеції, Канаді, Норвегії паритетно представлені міністри та очільники регіонів. «У 80-х роках всі заговорили про шведський соціалізм – в капіталістичній країні навчання в школах і вишах – безкоштовне, високі соціальні стандарти. Саме в цей період представництво жінок у владі досягло близько 50% і вони, звісно, вирішували ті проблеми, на які чоловіки зазвичай звертають увагу в останню чергу. Ґендерна збалансованість у владі стала причиною підвищення рівня життя, – розповіла Тамара Огородова.

Жінки-депутати проаналізували статті Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» і відзначили, що вперше дізналися про багато аспектів, які мають бути впроваджені з моменту прийняття закону в 2005 році. Учасниці семінару наголосили – в законі не прописана відповідальність за недотримання ґендерних стандартів, що є основною причиною неактивного впровадження рівноправності в усіх сферах життя. Зокрема, на місцевих виборах 2015 року виборчі комісії не повинні були реєструвати партії, у списках яких було менше 30% жінок, проте вони сприйняли норму закону як рекомендаційну та необов’язкову для виконання.

Дуже важливою для жінок-депутатів були питання органів самоорганізації населення та ґендерно орієнтованого бюджетування, про що детально розповіла Тамара Огородова із власного досвіду роботи. Політика децентралізації, зазначили жінки-депутатки, з одного боку, надає більші фінансові ресурси та владні повноваження. З іншого, це руйнування вже усталених зв’язків між населеними пунктами, які хочуть разом вирішувати питання життєдіяльності населених пунктів. Виходом із цієї складної ситуації може стати створення органів самоорганізації населення, які в Законі України «Про органи самоорганізації населення» мають такі повноваження: 1) представляти разом з депутатами інтереси жителів будинку, вулиці, мікрорайону, села, селища, міста у відповідній місцевій раді та її органах, місцевих органах виконавчої влади; 2) вносити пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку; 3) здійснювати контроль за якістю надаваних громадянам, житлово-комунальних послуг та за якістю проведених у зазначених жилих будинках ремонтних робіт; 4) організовувати на добровільних засадах участь населення у здійсненні заходів щодо благоустрою місцевості; 5) сприяти відповідно до   законодавства правоохоронним органам у забезпеченні охорони громадського порядку; та ін.. Жінки-депутатки зазначили, що ніхто не здійснював для них просвітницьку роботу з питань ОСН, хоча це дуже важливе питання на сьогодні.

Збільшення місцевих бюджетів шляхом децентралізації – це підвищення відповідальності за справедливий розподіл коштів. Метою ґендерно орієнтованого бюджетування є задоволення потреб і надання якісних послуг з урахуванням ґендерних, вікових та інших особливостей, зазначила Тамара Огородова, яка є експертом із цього питання. Ґендерний аналіз видатків бюджету дає змогу виявити ґендерну дискримінацію, планувати подальші програми з паритетною участю чоловіків і жінок і т.п.

Учасниці семінару висловили велику подяку за цікавий та інформаційно насичений семінар. Вони наголосили, що хочуть застосувати отримані знання на практиці та готові брати участь у подальших навчальних семінарах.

P.S. Враження учасниць семінару

     «Враження абсолютно позитивне. Розширилося коло знайомств, однодумців. Тематичне наповнення семінару сплановане з великою користю для депутатів, особливо для мене. Кваліфіковано, доступно, розумно, легко сприймається для подальшого застосування на практиці. Отримала багато корисної інформації про планування бюджету з ґендерним акцентом. Під час обіду в процесі спілкування з депутатками відзначили, що робота, яка проводиться, корисна та потрібна, велике за це спасибі. Такі семінари дуже потрібні, особливо для чоловіків-депутатів, щоб вони знали, як треба ставитися до нас і яке місце в суспільстві займають жінки». Юлія Симоненко, голова Більмацької районної ради.

    «Семінар супер, багато нової інформації, про яку ми навіть не знали. Особливо зацікавило питання ґендерної дискримінації в різних сферах життя. Семінари важливі для депутатської роботи. Сподіваємося на подальшу співпрацю». Наталя Філіпоненко, депутатка Приморської міської ради. 

   «Організація хороша, компетентні доповідачі. Ви подали матеріал, дуже нам необхідний, з конкретикою. Приклади переконливі. Отримала знання про створення міжфракційних об’єднань, формування ґендерного бюджетування, розширення повноважень і можливостей жінок. Мені сподобалися різні форми роботи. Головне, що задіяні були ми, була віддача. Роль жінки в суспільстві я завжди вважала основною. Зусиллями ініціативних жінок ми відновили клуб, зробили життя цікавим і насиченим. Наш район хоче зберегти цілісність, тому інформація про органи самоорганізації населення для мене надзвичайно важлива» Тетяна Чорней, депутатка Чернігівської районної ради.

    «Час промайнув непомітно, бо було дуже цікаво. Форма роботи дуже цікава – і слайди, і розповіді, і обмін досвідом. Найбільше сподобалася практична частина. Дуже дякуємо за закони, які ви для нас пояснили. Ми багато чого не знаємо, і нам в цьому не допомагають. Коли ми починаємо цікавитися, нам багато чого і не розказують. Зараз стоїть ребром питання про територіальні громади. Але ніхто і не сказав, що існує Закон України «Про органи самоорганізації населення». Для нас це дуже важливо. Сформувала для себе шлях на майбутнє як депутата з питань ґендерної рівності» Олена Лащенко, депутатка Осипенківської сільської ради Бердянського району.

    «Дуже цікавий семінар. Для мене було корисним дізнатися про створення міжфракційних груп, формування місцевого бюджету, правове регулювання роботи депутатів місцевих рад та інші питання. Тепер полем своєї діяльності я вважаю знайти та об’єднати депутатів у активний орган самоврядування, щоб ми могли впливати на покращення життя нашої громади»

   «Ми з колегою перший раз обрані депутатами. Те, що ми тут дізналися, просто безцінно. Велика подяка».

   «Враження від семінару найкращі. Мене зацікавила інформація про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування».

    «Дуже приємна атмосфера спілкування. Багато корисної інформації, що полегшує мою депутатську роботу та дає змогу ще більше самоствердитися в певних питаннях. Я відчула більше впевненості в своїх діях і в конкретних напрямках своєї роботи».

    «Особливо корисною була для мене інформація про зарубіжний і запорізький досвід ґендерних ініціатив. Великий об’єм цікавої інформації з ґендерних питань, знайомство з цікавими людьми».

   «Чудова організація семінару. Дружня атмосфера сприяла плідній співпраці та навчанню. Я дізналася про особисті можливості сприяння забезпечення ґендерної рівності в Україні, про стан і проблеми в зарубіжних країнах і можливості впровадження їх досвіду в рідній державі».