• Post category:New

      У медіа-марафоні «Ґендерна рівність в Україні – на крок ближче» (#onestepcloser), який організував Національний Демократичний Інститут 22 березня у DEC Place, взяли участь посли Швеції, Канади, Великої Британії, Америки, представники міжфракційних депутатських груп – жінки та чоловіки-депутати, представники Національного Демократичного Інституту, представники команди проекту «Підвищення видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України», який Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» реалізує у партнерстві з Національним Демократичним Інститутом за підтримки уряду Швеції, команд цього проекту в Харківській, Кіровоградській, Вінницькій областях, представники громадських організацій та влади з різних регіонів України, авторитетні представники медіа.

    Великий інтерес учасників заходу та представників національних ЗМІ викликали виступи послів Швеції та Великобританії. Поважні гості з інших країн відзначили, що є прогрес щодо рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в нашій державі. Вони висловили підтримку впровадженню стандартів ґендерної рівності в Україні. «Для  мене трьома важливими пунктами ґендерної рівності є рівні права чоловіків і жінок, ґендерна статистика та її врахування при розподілі бюджету, рівноправне виховання дітей батьком і матір’ю», – Мартін Хаґстрьом, Посол Королівства Швеції в Україні. «Гендерна рівність – дуже важливе питання. Це шлях до безпеки жінки, чоловіка, дітей, суспільства в цілому», – Джудіт Гоф, Посол Великої Британії в Україні.

      Олена Єна, директорка програми «Жінки-лідери» відзначила, що реалізація проекту в Україні була спрямована на посилення впливу жінок у владі для реалізації гендерної політики в Україні. «Міжфракційні депутатські групи «Рівні можливості» мають велике значення для реалізації політики рівних прав і можливостей на місцевому рівні у своїх громадах», – Мері О’Хейген, головний радник і старший директор Національного Демократичного Інституту в Україні.

     У подіумній дискусії «Позитивні зміни у сприйнятті ґендерної рівності в Україні» взяли участь головний радник і старший директор НДІ – Україна Мері О’Хейген, директорка програми «Жінки – лідери» НДІ – Україна, Олена Єна, заступник міністра освіти Роман Греба, співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді України Світлана Войцеховська. У подіумній дискусії також взяли участь представниці проекту «Жінки – це 50% успіху України» від Запорізької, Харківської, Кіровоградської та Вінницької областей. Керівник проекту в Запорізькій області Тамара Огородова подякувала проекту НДІ, уряду Швеції за підтримку жінок-депутаток в Запорізькій області, які організували 13 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості», подякувала депутаткам і депутатам, які активно працювали в проекті та вивели Запорізьку область на перше місце за кількістю створених міжфракційних депутатських груп. Вразив яскравий виступ голови міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді Тетяни Ковиліної, яка задала питання заступнику міністра освіти та прокоментувала прозорий і справедливий розподіл бюджетних коштів на заклади освіти. Інна Карнаух, представниця міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Гуляйпільській міській раді відзначила важливість проектних заходів для підтримки жінок-депутаток та відмітила, що необхідно і далі продовжувати цю роботу, бо вона дуже необхідна.

Світлана Войцеховська, співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді України, на подіумній дискусії відзначила, що внесення до повноважень віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Циннадзе координації з питань ґендерної політики в Кабінеті Міністрів України є серйозним кроком вперед до побудови стратегії ґендерної рівності на державному рівні. Це дає можливість створити ефективний механізм координації з питань ґендерної рівності від Кабінету Міністрів до місцевих рад, співпраця не лише по горизонталі, а й по вертикалі, що дає нові, значно більші можливості. 

«Медіаосвіта щодо ґендерних питань є одним із важливих кроків для подолання ґендерних стереотипів у суспільстві, підвищення розуміння ґендерної рівності», –  представники провідних українських ЗМІ.

 Запорізьку область гідно представила найчисельніша делегація на цьому заході – керівник проекту Тамара Огородова, менеджер проекту Валерія Раілко, піар-менеджер Оксана Дроздовська, 11 жінок-депутаток і  1 чоловік-депутат з 7 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій обласній, Вільнянській, Василівській, Молочанській, Гуляйпільській міських, Василівській районній, Степногірській селищній радах. Результати діяльності міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» в Запорізькій області викликали зацікавлення в учасників заходу.