• Post category:New

          За індексом ґендерної чутливості Запорізька область отримала 32%, це хороший показник порівняно з іншими областями України (найнижчий – 25%, найвищий – 37%). Ці дані були презентовані 8 лютого на медіа-кавярні з питань гендерної чутливості запорізьких медіа у місті Запоріжжя. 

      Мас-медіа залучають жінок експертками найбільше у темах волонтерства (57% жінок серед експертів), медицини (56%), освіти (54%) і найменше – політична тематика (17%), спорт (17%), економіку (25%), культуру (33%), воєнну тематику (35%). Для аналізу були обрані 5 найпопулярніших газет і 5 найвідвідуваніших порталів Запоріжжя. 

     Найбільш гендерно чутливими ЗМІ є газета “МИГ” – 36% та інтернет-портал “Репортер UA. Запоріжжя – 38%. Жінок-експерток у газетах “МИГ” – 44%, “Запорозька Січ – 43%. У газеті “Запорізька правда” найбільше фемінітивів. За кількість жінок-експерток портал “Репортер UA. Запоріжжя” має одні з найкращих позицій в Україні – 48% експерток, 45% фемінітивів. 

       Керівниця проекту “Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам”  Тамара Огородова була запрошена як експертка. У заході взяли участь Олесь Барліг, журналіст Суспільного мовлення. Запоріжжя як експерт, представники запорізьких газет та інтернет-видань, активістки та активісти з питань гендерної рівності, зокрема, директор ГО “Арт-простір” Ігор Гармаш, менеджерка проекту Оксана Дроздовська.

     Богдана Стельмах, організаторка заходу та керівниця проекту «Гендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики» (Луцьк) відзначила що у регіонах, де є проекти, спрямовані на гендерну чутливість медіа і співпрацюють зі ЗМІ громадські організації шодо гендерної рівності, рівень гендерної чутливості вищий.  

     Тамара Огородова прокоментувала ситуацію з гендерною рівністю в ЗМІ, відзначивши, що фонд регулярно готує цікаві гендерні дослідження та ділиться інформацією зі ЗМІ, бере участь у телепередачах, радіопередачах на гендерну тематику.  

      Гендерні стереотипи та суб’єктивна позиція журналістів  впливають на поділ “жіночих” та “чоловічих” сфер і тем у ЗМІ. Питання гендерної чутливості в медіа є важливим, оскільки ЗМІ формують громадську думку,  вчать культурі гендерної рівності через дотримання балансу серед чоловіків і жінок серед експертів/експерток, героїв/героїнь, вживання фемінітивів, подолання гендерних стереотипів. Запорізький благодійний фонд “Єдність” за майбутнє” вирішив підтримати цю гендерну ініціативу та проведе своє гендерне дослідження запорізьких ЗМІ – телеканалів, радіо, газет, інтернет-видань з березня по червень 2018 року до дня журналіста 6 червня. Фонд відзначить найбільш гендерно чутливі запорізькі ЗМІ, а також журналістів і журналісток, які висвітлюють гендерну тематику.