• Post category:New

   Тренінг з питань гендерної рівності для молоді пройшов 21 лютого у Козацькому ліцеї. Цікаво, що його ініціювала лікарка-педіатр Оксана Кумар та команда психолого-медико-педагогічної консультативної служби, у якій є соціальний педагог і психолог.

У тренінгу взяли участь 10 учнів КЗ «Запорізька спеціалізована школа-інтернат II-III ступенів «Козацький ліцей» Запорізької обласної ради і 14 учениць Запорізького колегіуму «Елінт», які навчаються у випускних класах.

Що думає молодь про ґендерну рівність?

Дівчата про ґендерну рівність:

«Немає такого заняття, яке б не було підвладним обом статям»

«Хочу довести, що я маю рівні права, як і чоловік і ніхто не має права мене обмежувати».

«Я вже здала екзамени на військову спеціальність і показала кращі результати, ніж хлопці».

«Дівчата можуть грати у футбол, а хлопці – готувати, шити»

«Проблема ґендерної нерівності – проблема мислення. Ґендерну нерівність можна подолати, якщо немає «ярликів» стосовно статей, кожну людину бачити як особистість та викорінювати ґендерні стереотипи»

«У нашому суспільстві існують ґендерні стереотипи: 1) чоловіки не плачуть 2) є «нечоловічі професії» 3) медицина та косметологія – тільки для жінок 4) чоловік – майстер за викликом. Особливо небезпечним є стереотип, що чоловіки повинні працювати на шкідливих роботах. Чому ми не повинні звертати увагу на здоров’я чоловіків? Через таке ставлення вони живуть на десять років менше, мають серцево-судинні захворювання, бо на них постійно тиснуть стереотипи, що чоловік має досягти успіхів у кар’єрі, багато заробляти, чоловіки не повинні відкрито висловлювати свої емоції»

Хлопці про ґендерну рівність:

«На нашу думку, ґендерні стереотипи, з якими стикаються жінки, заважають їм самореалізуватися. Зокрема, вважають, що дівчата більш відповідальні, ніж хлопці, тому від них очікують вищий рівень знань. «Жінка має присвятити все своє життя родині»  – жінка може бути і бізнес-леді, будувати свою кар’єру, мати захоплення. «Жінка має обирати спокійне дозвілля»  – ми вважаємо, що жінка має займатися тим, що їй подобається і це може бути бокс, боротьба, активний відпочинок, є жінки – чемпіонки світу з бойових мистецтв».

«Жінка – це бойова одиниця української армії».

«Де більше жінок, там менше корупції».

Хлопці та дівчата у групах разом обговорили та запропонували своє бачення сімейних цінностей:

* Створюють сім’ю двоє, тому обоє мають рівні права та можливості.

* Спільно вирішувати фінансові та побутові обов’язки.

* Не важливо, хто більше заробляє, адже це – спільний бюджет сім’ї.

* Разом виховувати дитину, незалежно від того, це хлопчик чи дівчинка, формувати в них культуру ґендерної рівності.

* Кожен має право вільно висловлювати свої думки, емоції, рівноцінно відпочивати.

На цей тренінг були запрошені Оксана Дроздовська та Валентина Стародуб, представниці Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє», який більше 5 років успішно працює у напрямку впровадження ґендерної рівності в Запорізькій області. З доповіддю про ґендерну рівність у світі, Україні та нашій області виступила Оксана Дроздовська, менеджерка проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам».

Приємно вразило те, що наші молоді люди мислять прогресивно, а отже, будуватимуть своє життя залежно від уподобань, здібностей, інтересів, прагнутимуть розкрити свій потенціал.