• Post category:New

     В рамках реалізації проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам» (керівниця проекту – голова правління Тамара Огородова), який Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» реалізує в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом, фондом ініційовано разом із Запорізьким обласним і міським центрами зайнятості проведення в м. Запоріжжі виставки «Не жіноча справа». Така виставка була презентована у Верховній Раді, у Міністерстві Охорони Здоров’я (МОЗ) у резиденції Амбасадорки Великої Британії Джудіт Гоф.

    17 травня о 13.00 відбулася презентація виставки в м. Запоріжжя в Запорізькому міському центрі зайнятості. Виставка триватиме три тижні.

     У серпні 2016 року Повага спільно з благодійним фондом «Добра Листівка» оголосили конкурс візуальних зображень професій, які традиційно вважались чоловічими або були законодавчо заборонені для жінок. Конкурс було започатковано за підтримки Швеції у рамках проекту «Підвищення видимості жінок та подолання гендерних стереотипів у національній та місцевій політиці України». Мета конкурсу полягала у висвітленні існування професій, все ще заборонених для жінок. У конкурсі взяли участь ілюстратори та ілюстраторки з усієї України – Києва, Харкова, Івано-Франківська, Чернівців, Рівного, Вінниці та інших міст. З 74 ілюстрацій, поданих на конкурс, 23 було обрано переможцями та пізніше надруковано як листівки.   Переможців та переможниць конкурсу було оголошено під час Київського медіа-марафону, організованого НДІ.

     Протягом 15-26 травня 2017 року НДІ спільно з Міжфракційним об’єднанням (МФО) «Рівні можливості» виставляли роботи переможців та переможниць конкурсу у приміщенні Верховної Ради України. Це дозволило депутатам та депутаткам ознайомитись із суспільними вимогами щодо активної ролі жінок у кар’єрі, політиці, економіці та інших сферах, а також усунення існуючих прогалин у забезпеченні рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на ринку праці.

     22 червня в Міністерстві Охорони Здоров’я (МОЗ) була відкрита виставка «Не жіноча справа». Виставку в МОЗ було ініційовано народною депутаткою і головою парламентського Підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Іриною Сусловою за підтримки НДІ.

     Ідея виставки в МОЗ полягала в тому, щоб привернути увагу працівників, працівниць та відвідувачів і відвідувачок міністерства до того факту, що в Україні існують професії, заборонені для жінок, а також підкреслити роль МОЗ у сприянні зайнятості жінок у професіях, які традиційно не вважались жіночими, та протидії гендерній дискримінації на ринку праці.

      Відкриття виставки в МОЗ було показано 8 каналом і каналом СТБ. Той факт, що виставка була показана одним із національних телеканалів (СТБ) демонструє зростаючий інтерес до гендерних питань і говорить про те, що тема рівності між чоловіками та жінками стосується кожного громадянина та громадянки України.

     У результаті значних зусиль багатьох адвокатів гендерної рівності, у тому числі Поваги, МФО «Рівні можливості», парламентського Підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації, 21 грудня 2017 року МОЗ скасувало свій наказ №256, який забороняв 450 професій для жінок. Ця подія ознаменувала велику перемогу у сприянні гендерній рівності та розширенні можливостей для жінок.

     Попри формальне скасування наказу, на практиці не всі професії ще доступні громадянкам України. Тому необхідно продовжувати адвокаційно-просвітницькі заходи серед навчальних закладів, які готують спеціалістів зазначених професій, та служб зайнятості, які інформують громадян та роботодавців про можливості ринку праці та надають їм консультаційну підтримку щодо вибору професій, які лише зараз стали офіційно доступними для жінок в Україні.

     Виставка продовжує подорожувати Україною з метою інформування громадян та громадянок України про доступність понад 400 професій жінкам. У березні 2018 р. виставку було представлено в резиденції Амбасадорки Великої Британії Джудіт Гоф, яка разом з Амбасадорками Франції та США організували захід щодо сприяння менторству молодих лідерок досвідченими лідерками в різних сферах. Також роботи на тему “Не жіноча справа” було виставлено у Дніпровській міській раді та Центрі надання адміністративних послуг «Лівобережний» в м. Дніпро.