• Post category:New

На медійному марафоні «Рівність у політиці» 26 жовтня в м. Херсон міжнародні експерти, політики, державні службовці, лідери громадської думки, дипломати, представники медіа та громадянського суспільства поділилися досвідом щодо рівного доступу до участі в політиці на всіх рівнях та перешкодами і викликами щодо активних жінок у політиці. Ключовими питаннями було створення політичного середовища в Україні, в якому кожен та кожна зможе реалізувати свій потенціал та механізми реалізації політичних прав на національному та місцевому рівнях, які сприяють ґендерній рівності. Виступи у форматі TED-talks та «жива бібліотека» дали можливість з перших вуст дізнатися про досягнення чи проблеми.

Найцікавіші виступи та цитати медійного марафону:

«Будь яка нерівність в можливостях є неправильною. На мою думку, на кожну посаду – депутата, міського голову, чи інші – треба обирати змішані пари кандидатів – чоловіка та жінку. Тоді вони будуть разом координувати зусилля і будуть враховуватися потреби як чоловіків, так і жінок. Зокрема, цього року лауреатами Нобелівської премії миру 5 жовтня отримала пара – чоловік та жінка – Деніс Муквеге та Надя Мурат стали лауреатами за їх зусилля зупинити використання сексуального насильства як зброю у війнах та військових конфліктах», Йоханн Хаммел, політичний експерт з міжнародним досвідом.

«Мої опоненти використовували брудні методи, щоб я не стала виконувати обов’язки міського голови після того, як наш міський голова Микола Романюк помер. За мною стежили. 10 «тітушок» чатували на мене біля Луцької міськраді. Потім жорстоко побили мого колишнього чоловіка, батька моїх двох дітей»   Юлія Вусенко, в.о. голови міста Луцьк. Історія в рамках кампанії НДІ #NotTheCost   #НеЦінаПолітики

«Коли я стала читати та вивчати ті питання, які у нас у міській раді та все те, що «поміж рядків», я зрозуміла, що в мене багато питань. Коли я їх почала задавати, їх серйозно ніхто не сприйняв. «Ти чого взагалі рота відкриваєш?». Потім на сесіях міський голова перебивав, не давав слова. Морально було дуже важко. Продовжила активну діяльність. Щодо мене вчинили фізичний напад». Лілія Леонідова, депутатка Одеської міської ради.

«Я вважав раніше, що жінок мало в політиці, бо вони туди не хочуть йти, це їх вибір. Але коли жінки-активістки почали відкрито говорити про сексуальні домагання і відкрилася оця «неприглядна ситуація», коли це все поряд з нами, це дуже обурює. 80% жінок серед викладачів, 20% серед ректорів, 1% серед академіків. Щорічно гине 600 жінок від домашнього насильства». Дементій Білий, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України в рамках підтримки глобальної кампанії ООН #HeForShe  (Він Для Неї).

«Жінки – це золотий запас громади. Потрібно використовувати їх потенціал. Водночас, лише 15% жінок є головами об’єднаних територіальних громад в Україні» Олена Єна, директорка Програми «Жінки-лідерки» Національного Демократичного Інституту.

 «Я виконувала обов’язки голови села 1,5 року. Перше, що я зробила – я згуртувала наш невеликий жіночий коллектив і сказала – ми маємо бути кращими. Співпрацювали з активними мешканцями, підприємствами, організаціями. Ми живемо своєю роботою і діти з нас беруть приклад. Не потрібно боятися змінювати себе, змінювати людей навколо вас, свої міста, свої села, свої громади або свою державу. Я хочу, щоб наші села розивалися, а жінки приймали найактивнішу участь у їх розвитку. Для мене немає слова «неможливо».  Наталя Озерянська, перший заступник голови Олександрівської об’єднаної територіальної громади, Миколаївська область.

Переглянути відео з медійного марафону можна за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=mwjJD1tShn0  (частина 1)

https://www.youtube.com/watch?v=UCw9re9d8vs   (частина 2)

Більше фото – на Facebook-сторінці фонду  «Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє»/Unity for the Future»

https://www.facebook.com/ZaporizhzhiaCharitableFoundationYednistZaMaibutne/