• Post category:New

Місто Вільнянськ приєдналося до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Таке рішення було прийнято на сесії 30 жовтня. Ініціювали приєднання до Хартії міський голова міста Вільнянськ Наталя Мусієнко та міжфракційна депутатська група «Рівні можливості» у Вільнянській міській раді. Зараз працюють над розробкою плану дій.

В Україні до Європейської Хартії приєдналися міста Вінниця, Житомир, Ужгород. У світі – 35 країн і понад 1700 міст світу, зокрема, Рейк’явік (столиця Ісландії, країна 9 рік поспіль очолює рейтинг країн світу, де дотримуються рівні права та можливості жінок і чоловіків), Брістоль (Великобританія), Брюссель (Бельгія), Дрезден (Німеччина), Мальме (Швеція), Люксембург (Швейцарія).

Впровадження рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у місцевих радах Запорізької області, зокрема, і через приєднання до Хартії, обговорювалося на зустрічі 30 жовтня в офісі Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє» команди проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам» на чолі з керівницею Тамарою Огородовою з Лоренсом Бройдом, старшим аналітиком Міністерства закордонних справ Великої Британії, Оленою Коростишевською, політичною Радницею Посольства Великобританії щодо розвитку громадянського суспільства в регіоні, зокрема ролі жінок у політиці в рамках проекту NDI. В зустрічі взяли участь жінки-депутатки з міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» із Вільнянської міської ради Галина Дудченко, Вільнянської районної ради Тамара Стефаненко, голова групи у Василівській міській раді Ніна Шиян.

Лоренс Бройд відзначив, що питання гендерної рівності є дуже важливим для Великобританії, де ключові посади очолюють жінки і постійно проводиться робота над посиленням гендерної рівності, зокрема, протягом року урівняли оплату жінок і чоловіків на однакових посадах на BBC. Він відзначив, що в Україні краща ситуація з гендерною рівністю в політиці, ніж у Молдові. Керівниця проекту Тамара Огородова наголосила, що рівність жінок і чоловіків і повага до жінки є історичною традицією з часів козаччини та Гетьманщини. Вона поділилася досвідом впровадження рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у Запорізькій області в рамках проекту – створено 20 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у місцевих радах від обласної до сільських, селищних і рад ОТГ, об’єднані в мережу, призначено 13 уповноважених осіб з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у місцевих радах Запорізької області, жінки-депутатки та чоловік-депутат, представниці фінансових відділів місцевих рад зробили 8 гендерних бюджетних аналізів, місто Вільнянськ приєдналося до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Цей досвід дуже зацікавив представників Посольства. Водночас Тамара Огородова відзначила, що є перешкоди для жіночої участі в політиці, зокрема, завантаженість домашніми обов’язками, економічна залежність жінки, несприйняття чоловіків та гендерні стереотипи. Тамара Стефаненко з Вільнянської районної ради відзначила, що після участі в Першому Українському Жіночому Конгресі група стала приділяти більше уваги протидії гендерному насильству. Галина Дудченко з Вільнянської міської ради презентувала досвід Вільнянська – робота групи «Рівні можливості», призначення першого в області гендерного уповноваженого, внесення контролю за виконанням Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» до повноважень постійних комісій, впровадження гендерно орієнтованого бюджетування, інші гендерні ініціативи та наголосила на тиску на активних жінок-депутаток у зв’язку з екологічними ініціативами в районі. Голова групи у Василівській міській раді Ніна Шиян наголосила, що завдяки команді проекту жінки з різних політичних партій виявили, що у них є багато спільного і вони хочуть реалізувати багато суспільно корисних гендерних ініціатив. Зокрема, займаються благоустроєм громади та підтримкою дітей з інвалідністю, є гендерна уповноважена та контроль за виконанням Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків».

Лоренс Бройд відзначив важливість такої роботи в регіоні та значимість впровадження рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у громах для соціально-економічного розвитку.