• Post category:New

Два роки в Запорізькій області завдяки благодійному фонду «Єдність» за майбутнє», який очолює Тамара Огородова, втілюється проект «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам». 25 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості», які об’єднались у мережу, прагнуть реальних змін у місцевих громадах. Активність жінок-депутаток свідчить: якщо вони беруться за справу, то буде результат. Як його досягти? Які виклики на шляху до успіху? Як суспільство сприймає роль жінки через висвітлення її діяльності в засобах масової інформації і чи готова громадськість підтримати жінку в просуванні її до рад різних рівнів?

 Такі надзвичайно важливі питання обговорювались на інтерактивному круглому столі жінками-депутатками міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» різних рівнів, представницями ЗМІ області та громадськості, за участі чоловіків, які підтримують жінок.

Модераторка заходу – керівниця Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє» та проекту Тамара Огородова зосереджувала увагу учасниць та учасників на конкретних активностях жінок, їх досягненнях та проблемах, що хвилюють.  Найголовніше: в суспільстві руйнуються стереотипи в ставленні до жінки. Адже гендер – це не лише питання статі. Це наше життя, пронизане рівним доступом до того чи іншого ресурсу, рівним визначенням ролі жінок і чоловіків, які працюють у різних галузях. Зараз жінки разом із чоловіками беруть на себе відповідальність за реалізацію економічних і соціальних програм.  

На інтерактивному круглому столі учасниці обмінювались своїм досвідом.      Завдяки зусиллям депутаток Вільнянської міської ради в райцентрі оновлено тротуари, встановлено освітлення, збудовано фонтан. Депутатки Молочанської міської ради проводять еко-акції, конкурс на кращий білборд серед молоді. У Василівській міській раді жінки-депутатки відстояли питання щодо нового тротуару, встановлення пандусів, озеленення території, відкриття нового міського автобусного маршруту. Степногірські депутатки дбають про благоустрій селища. В Якимівській об’єднаній територіальній громаді закупили два фетальних монітори для прослуховування серцебиття дитини в утробі матері. Такий же монітор і валізи для карети медичної допомоги придбали в Василівській міській раді. А Токмацька міська рада закупила дермоскоп.

     І це лише невелика частина ініціатив жінок-депутаток з мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості». Позитивним є те, що в місцевій гендерній політиці намічаються системні зміни. В 18-ти місцевих радах – від обласної до сільських, селищних і рад ОТГ затверджені уповноважені особи з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Серед них 15 жінок і троє чоловіків. У Вільнянській і Василівській міських  радах внесено Положення про контроль за виконанням Закону України про «Забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків».

     Прагнучи до європейських стандартів життя Вільнянська міська рада в Запорізькій області долучилась до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. І тепер свою увагу зосереджують на дотриманні принципів рівності.

     Жінки-депутатки сьогодні по-новому будують економічну стратегію. Гендерно орієнтоване бюджетування має змінити підхід до планування місцевих бюджетів з урахуванням потреб жінок і чоловіків, хлопчиків і дівчаток.  Завдяки тренінгам набувають досвіду, як планувати свої витрати. За два роки в місцевих радах зроблено 11 гендерних бюджетних аналізів. У Гнаровській сільській раді прийнята нова програма освіти на 2018 – 2022 роки з урахуванням рекомендацій гендерного бюджетного аналізу. В Костянтинівській сільській раді після проведення гендерного бюджетного аналізу встановлені спортивні майданчики вартістю в 1,5 мільйона гривень.

     Учасниці круглого столу зазначали, що дуже важливою в їх діяльності є підтримка  засобів масової інформації. В рамках проекту підписані меморандуми з впливовими регіональними ЗМІ щодо висвітлення гендерної тематики. Саме завдяки запорізьким ЗМІ запоріжці дізнаються про принципи гендерної рівності та їх впровадження в місцевих громадах. Тамара Огородова від імені фонду відзначила подяками значний вклад журналісток та журналістів області у висвітленні гендерної рівності.

     Напередодні виборчих кампаній до Верховної ради та місцевих рад актуальним залишається питання щодо гендерних квот. Вибори до 44-х ОТГ Запорізької області показали тенденцію щодо зменшення кількості жінок-депутаток. Середній показник їх представництва в місцевих радах знизився з 60% до 40% у порівнянні із виборами до місцевих рад 2015 року. Серед обраних голів ОТГ – з 39% до 23%. І зараз громадськість турбують рівні права та можливості жінок у виборах. Вони пропонують внести зміни до законодавства й установити квоту – не менше 50%. Своє звернення адресують Верховній раді й сподіваються, що в Україні, яка рухається до Європейського Союзу, буде і в подальшому посилюватись участь жінок у політичних процесах країни.

     Опитування на заході, яке провела команда проекту показало:

  • 100% вважають, що міжфракційні депутатські групи «Рівні можливості» мережі в Запорізькій області дають можливість працювати більш результативно.
  • На думку 44% опитаних, депутатки найбільше проявляють себе в соціальному захисті людей.
  • 66% опитаних відзначили, що найбільше потрібні жінки-депутатки у всіх сферах (охорона здоров’я, економіка, соціальний захист, освіта).
  • І одноголосно – 100% – переконані, що партіям необхідно формувати списки 50% жінок і 50% чоловіків на всіх рівнях – у Верховну, обласні та інші ради. Тоді буде справедливе суспільство, де верховенство права дає шанс кожному.

Як відзначила керівниця проекту Тамара Огородова:

«Жінки – це 50% успіху. А 50% успіху – це чоловіки, які підтримують гендерні ініціативи.»

Цитати з заходу:

 Тетяна Ковиліна, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді

     – Ви не просто нас об’єднали, ви створили потужну об’єднуючу платформу. Ви  працюєте, ви навчаєте, ми бачимо панорамний аналіз, ми порівнюємо свої справи: що вдалося, що не вдалося. Реалізувати ініціативи було непросто. Я проміняла політику на гендерну рівність. Це європейська практика. За рівними можливостями – майбутнє.

 Олена Остролуцька, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Молочанській міській раді

     – Ніхто не знав, що таке гендер, що таке гендерні стереотипи і ми буквально їх долали. Ми намагались донести, що всі мають рівні права. Всі мають рівні права на бюджетні кошти: і хлопчики, й дівчатка, і жінки й чоловіки. Міська влада займається дорогами, комунальним господарством, а саме дрібні питання залишаються осторонь. А тепер завдяки нашій роботі все більше людей долучаються до екологічних акцій, соціальних проектів.

Світлана Шраменко, секретар Вільнянської міської ради

     – Я депутатка ще з 6-го скликання. У той час ми легко приймали всі рішення. Ми підтримуємо сім’ї, у яких діти з особливими потребами. В нас був прекрасний центр, потім його закрили. Наша перемога в тому, що в цьому році з районного бюджету виділили кошти на відновлення реабілітаційного центру. Друге, вважаю, теж наше досягнення, що кожна жінка на своєму окрузі знає сім’ї, в яких відбувається насилля в сім’ї. Зараз ми думаємо над тим, щоб створити таке місце, де ці жінки мали би можливість на свій захист. Покращуємо благоустрій – тротуари, фонтан, освітлення. Безпека жінок – понад усе: у Вільнянську більше камер спостереження, ніж у Запоріжжі.

Олександр Доновський, голова Гнаровської сільської ради

     – Я два роки хотів побачити цю атмосферу, що мої жінки роблять на таких заходах, бо вони у мене дуже активні. У нас із 12 депутатів, вісім – жінки. Досить активно співпраюємо з групою «Рівні можливості». Я все це підтримую. Такі заходи в майбутньому дають результат.

Наталія Зворигіна, виконуюча обов’язки головного редактора газети «Запорізька правда» 

     – Обов’язково треба взаємодіяти з пресою для того, щоб доносити інформацію та отримувати відгук від громад. По-друге, люди мусять мати орієнтири, вони мусять на когось рівнятися. Ви мусите бути на шпальтах газет, на телебаченні.  Наша співпраця з фондом – це більше ніж, співпраця, це спільна робота, спрямована на великі цілі.

Володимир Милосердов, представник міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Якимівській ОТГ

     – У нашій групі троє чоловіків. Підтримуємо ініціативи наших жінок – фетальний монітор (бо я сам медик), тротуари. Встановлено зупинкове обладнання. В основному, говоримо тут, жінки-жінки, але на те вони й рівні можливості, щоб і чоловіки були в таких групах.

Ігор Зубко, голова ради Коаліції ГО «Запорізька Рада Реформ»

     – Українська мова – одна з небагатьох, яка враховує гендерну специфіку. Використання фемінітивів є дуже важливим.

Ірина Лаба, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Токмацькій районній раді

     – Однозначно: жінка має великі можливості, але десь губиться по дорозі. Тому треба дійсно надати більше знань для того, щоб жінка мала змогу на законодавчому рівні не тільки видавати закони, а ще й контролювати результат. Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» об’єднав всіх жінок різних фракцій політичних партій. Завдяки йому маємо змогу навчатися, бути грамотними, професійними і  допомагати людям не на словах, а на ділі. Багато хто говорить, що хотіли би допомагати, але немає практичних знань, немає технологій. «Єдність» за майбутнє» – це та організація, яка надала наснагу іти впевнено в майбутнє.