• Post category:New

Військовий конфлікт на сході України вже шостий рік ламає долі людей. Жінки та дівчата, які найбільше страждають від негативного впливу війни, мають бути в центрі уваги місцевих громад, соціальних служб. На це націлює Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», затверджений Кабінетом Міністрів України у 2016 році, оновлений у 2018 році.

      Благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» на чолі з Тамарою Огородовою в рамках проекту «Активізація громадськості та влади для локалізації 1325» залучає місцеву владу та активних представників громад до локалізації цього важливого документу на місцевому рівні – в містах, селищах, селах, де зараз проживають внутрішньо переміщені особи з Луганської  та Донецької  областей, учасники АТО та їх родини.

     Смирновська об’єднана територіальна громада, яка межує з Донецькою областю, однією з перших надала допомогу людям, які були змушені шукати притулок, залишивши рідні оселі. Гострі питання, які постійно доводилось вирішувати, мотивували смирновців створювати умови для всіх, кого зіткала біда. В ОТГ починають впроваджуватися гендерні принципи рівності. Тому важливим є врахування захисту прав постраждалих жінок і дівчат, а також тих, хто страждає від насильства.  

В інтерактивній зустрічі в громаді щодо локалізації Резолюції РБ ООН 1325 взяли участь голова громади Олександр Романюк, уповноважена особа з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у Смирновській ОТГ Ірина Сингур, секретар ради Олена Облонська, жінки-депутатки, активістки. Учасниці відзначили, що в місцевій політиці мають бути враховані потреби вразливих груп жінок і чоловіків, впровадження гендерної статистики, аналіз потреб.

     Як зазначається в Національному плані дій, важливим питанням є підготовка кадрів, котрі працюють з вразливими категоріями громадян. Проблеми жінок і дівчат є одним із пріоритетних напрямків у роботі спеціалістів Інтеграційного центру в м. Бердянськ, де надають соціальні послуги. На інтерактивній зустрічі команди проекту з фахівцями соціальної сфери йшлося про те, що підготовка кризових психологів відіграє значущу роль у подоланні наслідків конфлікту, реабілітації. В Бердянську проживає багато внутрішньо переміщених осіб, яким приділяється значна увага. Як відзначили  на зустрічі учасниці, навіть не кожному молодому психологу довіряють постраждалі, хто потребує психологічної підтримки. Скоріше будуть шукати психологічної підтримки у тих, хто знає ці проблеми з власного досвіду або має значний досвід роботи практичного психолога.

   У кожної громади свої проблеми і потреби, породжені військовим конфліктом на сході України. Важливим є врахування всіх цих питань у місцевій політиці громад – у розробці плану дій, включенні цих питань до місцевих програм, стратегій для того, щоб жінки та дівчата, особливо з вразливих груп, почували себе безпечно, захищено, мали доступ до послуг з реабілітації та брали активну участь у суспільно-політичних процесах.