Співпраця груп із різних рад веде до успіху громад
  • Post category:Main

В Україні створено 30 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості», 13 із них – у Запорізькій області. Для підвищення ефективності роботи цих груп, обміну досвідом, координації спільних дій необхідна співпраця. Цьому важливому стратегічному напрямку роботи була присвячена дводенна сесія із побудови мережі депутатських груп з ґендерних питань 23 і 24 березня для представниць та представників 17 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» із різних регіонів України.

Від Запорізької області у заході взяла участь найбільша делегація – команда проекту керівник проекту «Підвищення видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України» Тамара Огородова, менеджер проекту Валерія Раілко, піар-менеджер Оксана Дроздовська, 8 жінок-депутаток і 1 чоловік-депутат з 7 міжфакційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій обласній, Вільнянській, Василівській, Молочанській, Гуляйпільській міських, Василівській районній, Степногірській селищній радах.

Найпотужнішим стимулом до роботи є приклади реалізованих успішних проектів та ініціатив. Історії успіху міжфракційних депутатських груп з ґендерних питань викликали інтерес в учасниць і учасників заходу. Вони відзначили, що досвід колежанок і колег з інших рад і областей є дуже важливим і цікавим. Представниці груп «Рівні можливості» від Запорізької області підготували не лише яскраві слайд-презентації, які наочно проілюстрували значну роботу щодо соціальних проектів, ґендерних ініціатив, благоустрою громад, а й відеопрезентації від міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Василівській міській раді. Цей передовий досвід підвищення видимості роботи жінок у владі відзначила головний радник і старший директор НДІ-Україна Мері О’Хейген та рекомендувала до впровадження всім учасникам.

На заході напрацювали стратегію роботи мережі міжфракційних груп, місію, цілі, бачення перспективи в  різних формах групової роботи. Тамара Огородова провела секцію у форматі «світового кафе» для визначення пріоритетів та інструментів реалізації ініціатив міжфракційних груп на місцевому рівні.  

В рамках сесії відбулася зустріч із Марією Іоновою, народною депутаткою України, співголовою міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді України. Вона підкреслила важливість спільних зусиль і роботи міжфракційних депутатських об’єднань як у парламенті, так і на місцевому рівні. «Ми відкриті до співпраці. До Секретаріату нашого МФО можуть звертатися представники міжфракційних депутатських груп на місцевому рівні». З виступами, ідеями та пропозиціями до народної депутатки звернулися керівник проекту Тамара Огородова, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» в Запорізькій обласній раді Тетяна Ковиліна, представниця депутатської групи «Рівні можливості» у Харківській міській раді Ольга Чичина та інші учасниці.

Депутатки та депутати висловили подяку Національному Демократичному Інституту за організацію таких заходів, які дають можливість одержувати нові знання, обмінюватися досвідом. Відзначили важливу роль ЗМІ у подоланні гендерних стереотипів, які ще панують у суспільстві та заважають рухатися в цьому перспективному напрямку. Наголосили, що і надалі потрібна підтримка на регіональному та всеукраїнському рівнях, щоб впроваджувати політику більш активної участі жінок та перетворень на краще у громадах та по всій Україні.