• Post category:Нове

    25 лютого 2017 року 23 представника міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» – 21 жінка та двоє чоловіків взяли участь у інтерактивному семінарі «Стратегія роботи мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій області» у м. Запоріжжя. Учасники заходу розробили стратегію та основні напрямки роботи міжфракційних депутатських груп. Основними напрямками роботи є: захист прав дітей, покращення якості медичного обслуговування, благоустрій міст і громад, патріотичне виховання. Учасниці відзначили, що дуже гострим є питання інформаційно-просвітницької кампанії з дітьми та їх батьками для запобігання деструктивній поведінці дітей. Велика увага приділялася розробці соціальних проектів, які можуть фінансуватися з різних бюджетів чи за рахунок грантових коштів.

    Всі учасники та учасниці поділилися досвідом впровадження ґендерних ініціатив, розказали про добрі справи, які вже зробили міжфракційні групи, в тому числі, і у тісній співпраці між собою. Формат «світового кафе» дуже сподобався депутатам, бо вони обговорили гострі проблеми та розробили свої пропозиції, які можуть бути напрямками діяльності міжфракційних груп.

     Велике зацікавлення викликала секція про громадський бюджет (партисипативний бюджет, чи бюджет участі), міжнародний та український досвід впровадження громадського бюджетування. Це є одним із механізмів реалізації ініціатив виборців.

    Зустріч пройшла у теплій дружній атмосфері, яка викликала у всіх багато позитивних емоцій, бо за час реалізації проекту багато учасниць і учасників міжфракційних груп познайомилися між собою та вже реалізовують різні проекти. Для того, щоб посилити цю співпрацю, потрібен ефективний механізм взаємодії між депутатськими міжфракційними групами з рад різних рівнів – від сільської до обласної. Керівник проекту Тамара Огородова запропонувала створити мережу міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій області та обмінюватися досвідом і висвітлювати свою діяльність на окремій сторінці в Facebook. Цю ініціативу підтримали всі учасники заходу.

     Проект «Підвищення видимості жінок та боротьба з ґендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України» Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» реалізує у партнерстві з Національним Демократичним Інститутом за підтримки уряду Швеції з серпня 2015 року.

Відгуки депутатів про інтерактивний семінар:

«Після Ваших заходів з’являється натхнення, виникають нові ідеї та хочеться їх реалізувати. Велике спасибі, що працюєте з депутатами з районів!» Юлія Боровик, голова міжфракційної групи «Рівні можливості» у Гуляйпільській районній раді.

«Захід дуже цікавий та важливий. Я вперше познайомилася з представниками міжфракційних груп, дізналася про їх ініціативи. Для вирішення проблем людей дійсно потрібна співпраця міжфракційних груп з рад різних рівнів, особливо для фінансування проектів. Будемо надалі працювати разом» Ірина Максимова, учасниця міжфракційної групи «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді.

«Позитивні враження. Дуже сподобалося обмін досвідом, напрацювали нові горизонти, на які будемо рівнятися» Дудченко Галина, секретар міжфракційної групи «Рівні можливості» у Вільнянській міській раді.

«Отримала справжнє задоволення від семінару. Мене дуже зацікавив бюджет участі, хочеться таке зробити і в нашій районній раді. Ґендерні рівність має велике значення для високих соціальних стандартів і її основи закладаються в бюджеті, в справедливому розподілі коштів. У нашій районній раді, у бюджетній комісії, до якої я входжу, ми говоримо про ґендерно орієнтоване бюджетування та впроваджуємо ці принципи в програми підтримки обдарованої молоді, вчителів, ветеранів та інших верств населення» Тамара Стефаненко, секретар міжфракційної групи «Рівні можливості» у Вільнянській районній раді.

«Дуже хороші враження про інтерактивний семінар. Проект, який реалізує фонд «Єдність» за майбутнє», має велике значення для Запорізької області, бо багато депутаток не знали, що таке ґендерна політика, чому це важливо та як впроваджувати її у радах. Завдяки керівнику проекту Тамарі Огородовій, яка  детально розказала нам на семінарах про ґендерну рівність, тепер ми хочемо впровадити гендерне бюджетування. Голова нашої групи – чоловік з економічною освітою і він зацікавився цим питанням» Тетяна Кобиляцька, учасниця міжфракційної групи «Рівні можливості» у Василівській районній раді.

«Мені дуже сподобалася форма роботи «світове кафе». За 35 хвилин ми з колегами та колежанками визначилися зі стратегією роботи міжфракційних груп, напрямками та проектами, які ми можемо реалізувати в своїх радах як депутати. У нашому районі – три міжфракційні групи «Рівні можливості», а всього в області – 13. Ми прагнемо до тісної співпраці для блага громадян»  Ніна Шиян, голова міжфракційної групи «Рівні можливості» у Василівській міській раді.