Об’єднавши зусилля, можна досягти того, що раніше здавалося нездійсненним. У цьому переконалися представниці міжфракційних груп «Рівні можливості» у Запорізькій області. Завдяки плідній співпраці із Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє» ініціативні жінки-депутатки та чоловіки-депутати створили 15 міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у місцевих радах Запорізької області (найбільше в Україні!), підвищили рівень знань, обмінялися досвідом з колегами з інших районів і областей.

  10 серпня в м. Запоріжжя в готелі «Інтурист» відбулася презентація нового ґендерного проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам», який Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» реалізує в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом. У рамках проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам» буде здійснюватися підтримка роботи міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості». На навчальних семінарах вони підвищуватимуть рівень своїх знань для покращення ефективності їх роботи у радах. Вони обмінюватимуться досвідом щодо ґендерних ініціатив на круглих столах і форумах в Запорізькій області та інших регіонах.

 «Необхідність і важливість такої роботи показують результати ґендерного моніторингу об’єднаних територіальних громад, проведеного Запорізьким благодійним фондом «Єдність» за майбутнє», – зазначила керівник проекту Тамара Огородова. – Зі збільшенням бюджетів збільшилася і кількість чоловіків у владі в цих громадах: з 45% (до об’єднання в громаду) до 58% (після об’єднання). Серед голів рад жінки складають 23% (до об’єднання їх було 39%). Паритетне представництво жінок і чоловіків 50% на 50% – у Гірсівській, Комишуваській, Малотокмачанській громадах. Найбільше жінок-депутаток – у Берестівській (68%), Таврійській (64%) – невеликі за кількістю жителів громади (до 5 353 осіб), найменше – у Чернігівській (15%), Приморській міській (19%) – де проживає більше 15 000 осіб. Тобто, чим більша громада – тим менше жінок у владі, чим менша громада – тим більше жінок у владі».

Читати далі:  https://www.ednist-fond.com.ua/2017/08/10/project_presentation/

  Міжнародний досвід показує, що впровадження та забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків є більш ефективним завдяки об’єднанням депутатів у місцевих радах, координації та контролю з боку органів влади (Служба рівності жінок і чоловіків (Еттербеєк, Бельгія), Стратегічна група з ґендерної рівності (Вермланд, Швеція). Важливим для покращення ефективності роботи місцевих рад є створення міжфракційних депутатських груп, які займаються вирішенням соціальних проблем, сприяють забезпеченню рівних прав і можливостей. Місто Вільнянськ – єдине місто в Запорізькій області, де на сесії призначено уповноваженого з ґендерних питань. У містах Вільнянськ і Василівка внесли до повноважень постійних комісій контроль за виконанням Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків».

   На презентації проекту представниці міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» поділилися своїми ініціативами, які об’єднали і жінок, і чоловіків – питання захисту дітей, благоустрою, покращення медичного обслуговування та інші суспільно важливі питання.

  «Наш міський голова – Наталя Мусієнко активно підтримує наші ініціативи, проводить в місті ґендерну політику. При розподілі бюджету ми обов’язково враховуємо ґендерний аспект. На програму «Гарним жінкам – гарні тротуари» було виділено 1 мільйон 300 тисяч гривень», – Олена Стешенко, представниця міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Вільнянській міській раді.

  «Ми об’єднані спільною ціллю – рівними правами та можливостями, прагненням змінити громади на краще. Велика подяка фонду «Єдність» за майбутнє» та особисто Тамарі Огородовій, яка нас надихає на нові ініціативи», –  Тетяна Ковиліна, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді.

  «Завдяки закупці фетального монітору (апарат, який прослуховує серцебиття дитини в утробі матері) вже врятовані життя породіль. Апарат носимо з районної лікарні до кабінету лікаря. А такий апарат, згідно з нормативно-правовою базою України, повинен бути в кожному (!) діагностичному кабінеті для жінок. У планах – закупівля ще одного такого апарату», – Валентина Громихіна, представниця міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Якимівській районній раді.

  «Ми багато робимо для благоустрою міста, захисту прав дітей. На сесіях міської ради ми завжди голосуємо «за» рівні права і можливості жінок у всіх сферах життя», – Марина Цинкаленко, представниця міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Василівській міській раді.

  «Нарешті у нашому селищі більш-менш постійне водопостачання. Плануємо до кінця року провести освітлення у всьому Степногірську», – Ірина Кондратюк, голова Степногірської селищної ради, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Степногірській селищній раді.

  «Після участі у ваших заходах ми почали звертати увагу на ґендерні питання. Проводимо просвітницьку роботу щодо внесення до колективних договорів положень про поєднання професійних і сімейних обов’язків. За нашої ініціативи провели освітлення від гуртків до будинків, бо ввечері забирають дітей з гуртків мами та бабусі, це питання здоров’я та безпеки», – Олена Остролуцька, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Молочанській міській раді.

  Представниці міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» висловили подяку Тамарі Огородовій за підтримку, натхнення, просвітницьку роботу щодо забезпечення рівних прав і можливостей. Під час неформального спілкування учасниці міжфракційних груп активно обговорювали з командою проекту подальшу співпрацю.

“Захід щодо гендерної рівності та участі жінок у владі пройшов, як завжди, на найвищому рівні. Тамара Огородова та інші учасниці проекту виступили з цікавими доповідями. Проект спрямований на консолідацію зусиль, обмін досвідом та побудову співпраці між міжфракційними об’єднаннями з різних районів області. Зараз це дуже важливо та актуально”, – Андрій Матрій, громадський діяч.

“Велике спасибі Тамарі Огородовій за запрошення на презентацію проекту. Я була приємно здивована, що в нашій області за кілька років зроблена колосальна робота жінками-депутатками за сприяння та підтримки Запорізького благодійного фонду “Єдність” за майбутнє” зі створення міжфракційних груп. Я, як депутат Запорізької міської ради минулого скликання, розумію, наскільки це важливо. На жаль, за нашої каденції ми не мали такої підтримки. Коли я ознайомилась з реалізованими ініціативами, про які розказали жінки-депутатки у своїх виступах, черговий раз усвідомила, що є ряд питань, які здатні зрозуміти та докласти всіх зусиль для вирішення проблем можуть тільки жінки. Об’єднавшись, це зробити вдвічі легше. Бажаю успіхів Тамарі Миколаївні та її команді успіхів! Дуже хочеться, щоб в нашій області якомога більше міжфракційних депутатських груп створювалося не лише жінками, а щоб і чоловіки усвідомили важливість таких об’єднань і долучилися до роботи міжфракційних депутатських груп”, – Олександра Шадріна, жінка-лідерка, депутатка Запорізької міської ради 6 скликання.