• Post category:Нове

Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» провів опитування жінок-депутаток, керівниць громадських організацій, активних жінок-лідерок Запорізької області щодо гендерної дискримінації та гендерного насильства у суспільстві. Керівниця проекту, голова правління Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє» Тамара Огородова презентувала ці дані, вони були обговорені на круглому столі «Гендерна дискримінація та гендерно обумовлене насильство. Проблеми та виклики, з якими стикаються жінки та дівчата», який пройшов 28 серпня з 11.00 до 13.00 у готелі «Інтурист» в рамках проекту «Партнерство для реалізації гендерних ініціатив у Запорізькій області».

Дослідження показало вражаючі факти:

  • 74% опитаних вважають, що жінка в українському суспільстві зазнає дискримінації.
  • 85% вважають, що при прийому на роботу є дискримінація за віком.
  • 69% опитаних зазнали сімейного насильства відносно себе;
  • 81% знайомих опитаних жінок зазнавали сімейного насильства.
  • 76% опитаних вважають, що сімейне насильство є гострою проблемою в українському суспільстві.
  • 36% жінок стикалися з проявами сексуального насильства на роботі (домагання, непристойні пропозиції або образи, погрози).
  • 41 % жінок стикалися з проявами сексуального насильства на роботі на відпочинку.
  • 44% жінок стикалися з проявами сексуального насильства при вирішенні особистих життєво важливих питань.

Відповіді мешканок з міст і сіл  по деяким питанням значно відрізняються.

  • Працювати за гнучким робочим графіком можуть 23% сільських жінок і 46% міських жінок.
  • 59% жінок сільської місцевої вважають що неоднакові можливості у жінок і чоловіків у кар’єрному просуванні та професійному зростанні. Серед міських жінок так вважають значно більше – 71%.

Жінки-депутатки та голови громадських організацій відзначили такі гострі проблеми:

  • «Питання гендерного насильства зараз дуже гостре. Потрібно, щоб чоловіка, який скоїв сімейне насильство, поліція могла затримати на добу, а не на 2 години. А також, щоб жінка могла звернутися до суду з питань вчинення гендерного насильства без сплати мита. У жінок таких коштів або немає, або виділити їх проблематично, бо ці гроші вона фактично забирає у сім’ї. У місті Вільнянськ активно працюємо над питанням безпеки. Провели освітлення у всьому місті, встановили 28 відеокамер спостереження у публічних місцях. При формуванні бюджетних програм враховуємо потреби жінок, застосовуючи гендерно орієнтоване бюджетування. У Англії чоловік, якому відмовили у працевлаштуванні на підставі, що це робота тільки для жінок, звернувся в суд та отримав 13 000 доларів компенсації за моральну шкоду. Чи може жінка в Україні звернутися з таким питанням в суд і отримати таке рішення?». Наталія Мусієнко, міський голова м. Вільнянськ.
  • «Актуальною є проблема безпеки у сільській місцевості. Зараз у селищі Степногірськ облаштовуємо пост поліції, співфінансування – 50% наш бюджет. Щоб запобігти і протидіяти правопорушенням серед молоді та пропаганді здорового способу життя, проводимо ремонт сільського будинку культури, відкриваємо спортивні секції».  Ірина Кондратюк, голова Степногірської селищної ради.
  • «Багато проблем виникає із покаранням тих, хто вчиняє гендерну дискримінацію та гендерне насильство. Жінки самі забирають заяви, а поліцейські потім не хочуть далі працювати з цією сім’єю щодо профілактики чи протидії подальшому насильству. В судівській практиці не було випадків розгляду справ по гендерним питанням. Новий закон від 7 грудня минулого року щодо протидії насильству впроваджує більш жорстке покарання за гендерне насильство, аж до кримінальної відповідальності та позбавлення волі». Світлана Єфименко, голова Запорізької обласної асоціації жінок-депутаток місцевих рад.
  • «Необхідно виховувати культуру поваги в чоловіка до жінки змалку. Водночас, треба виховувати і в жінці самоповагу та впевненість. Я воджу сина на єдиноборства, 5% групи – дівчата», Ірина Максимова, депутатка Запорізької обласної ради.
  • «Серед молоді спостерігається протягом останніх чотирьох років тенденція щодо соціального розшарування за фінансовими можливостями та дискримінації щодо цього. Вже визначається, хто буде керувати, а хто буде прислуговувати. Ми, як вчителі, зі свого боку намагаємося формувати культуру рівності, рівного залучення незважаючи від фінансових статків, проводимо роботу з батьками. Дуже багато залежить від сім’ї, виховання, і, звісно, від суспільства. Якщо в Америці виховується, що ти можеш стати президентом незалежно від статків, походження, важливо, які в тебе якості та що ти прагнеш до успіху, то в нас «гроші вирішують все». Треба над цим працювати». Лідія Скліфос, представниця між фракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Молочанській міській раді.
  • «Затвердження уповноважених осіб з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у місцевих радах – це частина механізму місцевої влади для впровадження гендерної політики та протидії гендерній дискримінації. У Запорізькій області затверджено  12 гендерних уповноважених у місцевих радах. Закон України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» дає можливість у державних, комунальних, приватних структурах, громадських організаціях затвердити уповноважених осіб з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків для запобігання гендерній дискримінації та для впровадження гендерної політики. Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» – перша в Запорізькій області організація, яка це зробила» Оксана Дроздовська, гендерна уповноважена у Запорізькому благодійному фонді «Єдність» за майбутнє».

На круглому столі було прийнято звернення до місцевої влади щодо посилення механізмів протидії гендерні йдискримінації та впровадження гендерної політики.

Цей запис має 2 коментар(-ів)

Коментарі закриті.