• Post category:Нове

Досвід роботи міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» свідчить про те, що коли жінки-депутатки об’єднуються для реалізації ініціатив, життя в їх громадах набуває нового змісту, змінюється на краще.

      Протягом останнього місяця представниці мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» активно презентували свої досягнення колежанкам. Презентаційні зустрічі відбулись у Степногірську, Смирновській і Біленьківській об’єднаних територіальних громадах. Завдяки таким заходам у рамках проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам» жінки-депутатки надихали одна одну, обмінюючись досвідом і реалізованими гендерними ініціативами.

Презентаційна зустріч у Біленьківській ОТГ

1 червня на фестивалі до Дня захисту дітей, який ініціювала голова групи «Рівні можливості» Ольга Кіс, представниці мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» з обласної ради, Вільнянської міської, Василівської міської та районної рад, Гнаровської сільської ради, Долинської ОТГ завітали на свято на чолі з керівницею проекту Тамарою Огородовою та відзначили голову громади Світлану Зачепило та депутатську групу «Рівні можливості» у Біленьківській ОТГ за впровадження гендерної політики в громаді. Керівниця проекту та жінки-депутатки вручили сертифікати переможцям – дівчаткам і хлопчикам. Значну увагу група приділяє саме дітям: прийняті програми з підтримки обдарованої молоді та «Сузір’я талановитих малят», які передбачають виплату стипендій юним талантам, учням, кращим спортсменам. Завдяки гендерному аналізу програми розвитку фізичної культури та спорту сільської ради передбачені різні вікові категорії населення, різні спортивні гуртки та секції – як жіночі (для дівчаток), так і чоловічі (для хлопчиків). Проведено гендерний бюджетний аналіз соціальної програми «Назустріч людям».

Як свідчать історичні артефакти, гендерна рівність на території Біленьківської громади існувала ще в скіфську добу: знайдені захоронення жінки зі зброєю. І зараз традиції гендерної рівності продовжує група «Рівні можливості» в Біленьківській сільській раді Запорізького району. Майже два роки сприяє забезпеченню рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життя, надає системності в політиці рівності. Затверджена уповноважена особа з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Впроваджується гендерно орієнтоване бюджетування. Завдяки тісній співпраці з фондом «Єдність» за майбутнє» громада є однією з передових в Україні щодо гендерної рівності, про що відзначалось на національному форумі.

Під час зустрічі жінки-депутатки активно обговорювали питання захисту дітей, рівних прав і можливостей для сільських хлопців і дівчат у здобутті освіти та розвитку їх творчих здібностей. Йшлося про роль жінки у місцевому самоврядуванні, економічний розвиток і благоустрій громади, безпеки та інші. Досягнення біленьківців дуже зацікавили колежанок із інших рад. Надихнувшись досвідом успішних жінок, вони прагнуть до змін на своїх територіях.

Ніна Шиян, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Василівській міській раді

     – Наскільки депутатки стараються зробити для людей, які тут проживають, то це є прикладом для нас. Опікування своєю громадою – це, мабуть, справді є краще, що може людина зробити за життя, щоб про неї залишилась пам’ять. Такі зустрічі додають енергії, бажання працювати надалі для своїх жителів. Я вперше обрана  депутаткою і вже не уявляю себе, своєї роботи без такого об’єднуючого фонду. Це дійсно настільки допомагає, настільки стимулює для подальшої діяльності. І дуже добре, що є люди, які цим займаються.

Наталія Сиц, представниця міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Вільнянській міській раді

     Дуже цікавий проект. Дуже багато чого бачимо. Я особисто працюю в освіті вчителем уже 25 років. І мене вражають оці новітні школи. Особливо така, до якої ми завітали сьогодні. Вона розміщена в приміщені, яке існує ще з 18-го століття – маєток Міклашевського, а зараз тут вчаться саме маленькі діти, в яких розвивають любов до рідного краю, його історії. Ми дуже вдячні всім і особливо фонду, Тамарі Миколаївні за те, що вона нас зібрала і робить таку добру справу для підвищення рівня знань жінок-депутаток і розкриття їх потенціалу.

Любов Ляшенко, представниця депутатської групи «Рівні можливості» у Гнаровській сільській раді, голова бюджетної комісії         

  • Ми спілкуємось, обмінюємось досвідом. Це дуже важливо для нас. Тому, що коли ти сидиш у своєму селі й нічого не знаєш, – це прикро, а коли тебе навчають, дають певні знання, ти розвиваєшся. Дуже вдячна  за такі проекти Тамарі Миколаївні Огородовій та НДІ. Я як побувала на її лекції, настільки пройнялась настроєм гендерних змін, що вже своє життя не уявляю без цього.

                                           Презентаційна зустріч у Смирновській ОТГ

Вже другий рік поспіль у Більмацькому районі проводиться регіональний фестиваль народної творчості «Мелодія над Бердою», який збирає творчі колективи з сіл, що розташовані на берегах річки Берда. На цьому святковому заході 25 травня представниці мережі міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» та команди проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам» відзначили грамотами голову Смирновської ОТГ Олександра Романюка та депутатську групу «Рівні можливості» у Смирновській громаді за впровадження політики рівних прав і можливостей. Така дружня підтримка додає натхнення ще активніше втілювати в життя принципи гендерної рівності.

     Здобутки смирновців вразили представниць мережі. Смирновська громада є однією з перших у області, яка згуртувала жителів дев’яти сіл. Любов до рідного краю, повага одне до одного, бажання змінити життя на краще спонукає жінок-депутаток до створення рівних умов для всіх жителів громади – хлопчиків і дівчаток, молоді, жінок і чоловіків поважного віку. Особливо вразив представниць мережі досвід щодо збереження культурної та історичної спадщини, пам’яток історії. Небайдужі жінки та чоловіки громади, котрі об’єднались у депутатську групу «Рівні можливості» вважають, що мають бути рівність у всіх сферах життя. Тому в своїй діяльності значну увагу приділяють благоустрою сіл громади з урахуванням потреб жінок і чоловіків. Освітлено вулиці, ремонтуються школи, дитячі садки, відновлюються тротуарні доріжки, підтримуються соціально вразливі групи населення, створюються умови для здорового способу життя населення громади. Відкриваються спортивні секції та гуртки для дітей і дорослих із урахуванням гендерної рівності. Затверджена уповноважена особа з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.      

До Смирновської громади завітали колежанки з Запорізької обласної та міської рад, Вільнянської та Василівської районних рад, Степногірської селищної, Балківської та Долинської сільських рад, Широківської, Комиш-Зорянської ОТГ. Депутатки обговорювали досягнення, піднімали питання створення рівних умов і можливостей для розвитку освіти, медицини, культури, благоустрою. Вони відзначили надзвичайну працездатність та цілеспрямованість жінок у відстоюванні прав та інтересів. Ірина Сингур, уповноважена особа з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у Смирновській ОТГ, наголосила: «Єдність – то велика сила. Коли ми єдині, ми непереможні. Гасло нашої ради: ми живемо заради людей».

Такі зустрічі згуртовують депутаток і посилюють співпрацю в рамках мережі, надихають на нові ініціативи.

Тетяна Ковиліна, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» в Запорізькій обласній раді

     – Дякую за таку об’єднуючу платформу Тамарі Огородовій та команді проекту. Ми побачили результат: ремонтуються школа, Будинок культури. В них безліч планів і ці плани здійснені. І коли дивишся у вічі таких людей, то розумієш, що Україна має майбутнє. Люди працюють і вони вкладають душу, кошти у розвиток своєї території. У школі є зміни, а ми знаємо, що сільські школи мають невеликі бюджети, тут все навпаки. Ми побачили нову покрівлю, креативні музеї. Люди використовують кожен куточок, кожен метр своєї землі, своїх будівель на користь громади.

Оксана Губіна, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Запорізькій міській раді

  • Ми сьогодні переконались, що роль жінки дуже велика. Люди на місцях небайдужі. І це допомагає їм просувати свої ідеї. Вони люди справи. Фонд «Єдність» за майбутнє» згуртовує, знайомить. Для нас це важливо для того, щоб мати позитивний досвід, втілювати в життя та йти вперед.

Олена Правдюк, голова депутатської групи «Рівні можливості», уповноважена особа з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок  і чоловіків у Широківській ОТГ

     – Враження найкращі. Завдяки заходам, які організовує фонд «Єдність» за майбутнє», ми бачимо й радіємо досягненням і успіхам інших громад. Кожний захід такого роду надає нам набагато більшого досвіду. Така робота дуже потрібна для нас. Після того, як ми побуваємо в гостях на іншій території, хочеться обов’язково цей кращий досвід втілити в себе – в своїй громаді.