• Post category:Нове

Саме такий підхід дозволить ефективно та справедливо вирішувати проблеми місцевих громад, залучати до активного життя жінок і дівчат вразливих груп, дасть можливість на паритетній основі будувати стратегічні плани розвитку громади в економічному, соціальному та культурному напрямках. Провідна роль у реалізації намічених завдань належить жінкам-депутаткам міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості».

 На тренінгу, який проводив благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» за підтримки Національного Демократичного Інституту, представниці 11-ти міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» два дні активно обговорювали надзвичайно життєво важливі питання щодо подальшого просування  участі жінок у прийнятті рішень та шляхів подолання перешкод, які ще нерідко стоять на заваді добрих починань у громадах.

     Тренерка Тамара Огородова презентувала досвід впровадження гендерно чутливої політики на місцях через реалізацію гендерних ініціатив. Окреслила напрямки їх впровадження міжфракційними депутатськими групами. Зокрема, зазначила ініціативу з приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» Вільнянської міської ради, які прагнуть до європейських стандартів життя.

     Щораз, занурюючись у якесь питання, жінки-депутатки колегіально знаходили рішення. Під час інтерактивного обговорення вони розмірковували про те, як досягти паритету в місцевих громадах. Вони стверджували, що гендерна рівність, це не лише жіноча справа. Гендерна політика дає можливість зменшити соціальну напругу. Відзначали сильні риси характеру жінки-політикині: вона мудра, самодостатня, освічена, толерантна. Виконуючи практичне завдання, учасниці тренінгу визначали найбільш типові гендерні стереотипи, які заважають самореалізації жінок, та напрацювали конкретні кроки щодо протидії гендерним стереотипам і формування гендерної культури в громадах. Зауважили, що у цьому питанні дуже важлива співпраця із засобами масової інформації, які би об’єктивно  відтворювали рівність прав жінок і чоловіків. Йшлося також про те, що жінка не тільки берегиня свого дому, яка піклується про своїх рідних, підтримує традиції, вона має право й на особистий простір, може активно проявляти себе на роботі, бути креативною в улюбленому хоббі, брати участь у вирішенні злободенних проблем.

     Тамара Огородова відзначила:  щоб результативно працювати в інтересах місцевих жителів, необхідно мати гендерний портрет громади, який формується на основі гендерної статистики, тобто показників, що характеризують положення жінок і чоловіків у всіх сферах суспільної та економічної діяльності. В ході колективного обговорення складових гендерного портрету громади жінки-депутатки назвали інформацію щодо статі, віку, соціального статусу людей. Визначали ті категорії громадян, котрі повинні бути включені, які дані можна використовувати та де їх можна взяти, обмінялись досвідом.

     Велику зацікавленість викликала тема з впровадження гендерно орієнтовного бюджетування, застосування в місцевій економічній політиці справедливого бюджету. Багато хто з депутаток до цього брали участь у тренінгах із такої тематики й зараз успішно аналізують програми розвитку своїх громад з урахуванням гендерних показників. Голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Молочанській міській раді Олена Остролуцька презентувала результати гендерного бюджетного аналізу програми розвитку фізичної культури та спорту Молочанської міської ради. Вона звернула увагу, що напрацьовані пропозиції втілюються в життя завдяки ініціативі депутатської групи.

На пленарній дискусії також напрацьовувались пропозиції щодо проведення роботи в громадах до міжнародної акції «16 днів проти насильства» з метою протидії та профілактиці гендерно зумовленого та домашнього насильства в сім’ях, включення потреб вразливих груп жінок і дівчат у місцеві програми. Представниці депутатського корпусу пропонували провести анкетування серед жителів ОТГ, сільських рад, лекції та консультації психолога, уроки в школах, круглі столи з заданої теми, флешмоб «Діти проти насилля», конкурс малюнків, включення телефону довіри, рейди соціальних працівників, поліції та активістів з виявлення кризових груп, курси самозахисту для бажаючих, висвітлення акції в ЗМІ та інші.

Учасниці тренінгу  були задоволені результатами своїх напрацювань. Також відмітили високий рівень подачі інформації тренеркою, презентацій із впровадження гендерної політики на місцях та практичними завданнями, які сприяли ефективному засвоєнню нових знань.

 

Лілія Метель, секретар Воскресенської ОТГ

     – Завдяки тренінгам, які проводить фонд «Єдність» за майбутнє»,  у нас трішки почали розправлятися наші, образно кажучи, крила і ми відчуваємо себе впевненіше. А це дуже важливо для нас, депутаток. Особливо тих, хто з Воскресенської громади. Бо в нашій ОТГ чоловіки не підтримують наші гендерні ініціативи. Хоча впровадження гендерної політики на місцевому рівні, вважаю, дуже необхідне. Жінки мають довести чоловікам, що вони чогось варті в цьому світі. Ми не лише домогосподарки, не тільки мами, а й жінки-лідерки. І тому, такі тренінги дають можливість дізнатися про чийсь досвід, розширюють наші знання з гендерної проблематики. Вдячна за цікаву інформацію з гендерної рівності, за практичні завдання в малій групі. Все це корисно та важливо в нашій депутатській роботі.

 

Марина Цинкаленко, депутатка Василівської міської ради

     – У групу «Рівні можливості» мене привело те, що, як кажуть, один у полі не воїн, а разом ми – сила. Тільки разом з нашими жінками-депутатами стали вирішувати глобальні питання. Це, перш за все, транспорт. Для людей було великою радістю, коли пішов автобус. Ми довели, що він  і школярам треба, і пенсіонерам поїхати до лікарні, і мамам з дітьми, і працюючим.

     Гендерна політика на місцях спонукає і владу, і громадян знаходити точки дотику, розуміти одне одного. У нас гендерна рівність починається з нашого голови.

     Завдяки  таким тренінгам, які проводить Тамара Миколаївна Огородова, ми стаємо більш обізнаними щодо вирішення проблем міста. Обов’язково обговорюємо кожні тренінги. Щось занотовуємо, щось відразу впроваджуємо в наше життя. Що нового дізналися цього разу? Гендерне бюджетування – це раз, гендерні проекти – це два,  навчання і обмін досвідом. Дякуємо за знання, які неодмінно будемо застосовувати в своїй роботі.

Дякуємо донорам НДІ, все це на вищому уровні і навчання просто супер. Без навчання ми ніхто. Хоч ми і маємо вищу освіту, але в депутатській роботі також потрібна освіта, а ми прийшли – вчитель, підприємець, безробітний, активісти то ми всі, а навчання на першому плані. І це завдяки  таким тренінгам, які проводить Огородова Тамара Миколаївна, ми становимся ще більш підкованішими у наших проблемах, і тим ми більше досягаємо успіху в нашій роботі. Дуже на високому рівні це все проводиться. Після кожного тренінгу, хто б не їздив з нашої міжфракційної групи з дівчат, обов’язково ми зустрічаємося в інтернет-кафе, ми після сесії збираємся і обов’язково обговорюємо кожні тренінги. Щось занотовуємо, щось зразу впроваджуємо в наше життя, щось потрібно десь когось підучити, збираємо збори в громаді, розповідаємо”.

 

Ірина Сингур, заступник сільського голови Смирновської ОТГ, уповноважена з гендерних питань

– Звісно, впровадження гендерної політики на місцевому рівні дуже важливо, і кому, як не нам, хто, можна сказати, знаходиться на нижній сходинці влади,  впроваджувати і думати про те, щоб нашому населенню було добре жити на нашій території.

   Море позитиву. Тренер висококваліфікований і дуже освічена людина. Наскільки достойно, наскільки доступно, наскільки різнопланово вона подає матеріал, я пишаюсь Тамарою Миколаївною, дякую їй дуже велике. Сам тренінг він дуже доброзичливий, це така нагода зустріти близького по духу собі поруч, коли дійсно, знаєте, дома, за роботою, наскільки виснажуєшся, тому, якщо ти працюєш, «гориш», то якийсь потенціал згорає і маємо десь підживлюватися, батарейку треба трішки заряджати, так от тут зарядка навіть не 100 відсотків, на 200. Ми виходимо звідси таким енерджайзерами, що хочеться впроваджувати. Плюс, декого знаємо вже неодноразово, бо я не на першому тренінгу, декого бачимо вперше, ми обмінюємося контактами, ми спілкуємося це після тренінгу, і це допомагає в роботі, це полегшує роботу. Ми любимо навчатися і потім це впроваджувати. Саме отакі тренінги допомагають нам отримати знання як це зробити і потім передати їх у себе на місці. І тим самим, я думаю, ми виховуємо населення, ми їх підтягуємо до європейського рівня”

     Сьогодні для себе помітила, що, маючи наробки з гендерного бюджету, з аналізу гендерного бюджетування,  з гендерного паспорту, наприклад, з долучення до Хартії, долучення населення до світового відзначення днів проти насильства, це додає статусу. Крім того, що це змінює, піднімає на цілу голову рівень життя населення. Це ще й змінює статус громади. Дає можливість їй брати участь в різних європейських програмах. Залучати додаткові кошти і збільшувати, напевно, градус щастя у своїй громаді.