• Post category:Нове

Рівні можливості для кожного починаються з громади. Саме тому гендерні ініціативи на місцевому рівні є дуже важливі. На онлайн-форумі «Рівні права та можливості – разом будуємо рівноправне суспільство», який організував Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє», були презентовані досягнення проєкту «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам» та гендерні ініціативи, реалізовані депутатськими групами «Рівні можливості». У форумі взяли участь заступники голів рад, депутатки та депутати місцевих рад, представниці та представники органів місцевого самоврядування, представниці громадських організацій, громадські активісти Запорізької області.

На форумі голова правління Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє» Тамара Огородова презентувала досягнення та результати проєкту, який реалізується в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом. Під час інтерактивного обговорення жінки з місцевих громад у виступах відзначили свої гендерні досягнення, в тому числі, по реалізованим гендерним проєктам.

Жінки-депутатки та чоловіки-депутати, які входять до депутатських груп «Рівні можливості», після навчальних тренінгів, форумів з обміну досвідом дізнаються більше про гендерну рівність та починають помічати у своїх громадах ті проблеми, на які раніше не звертали уваги або вважали це не важливим та виступають з ініціативами для створення рівних умов і можливостей. Щоб підтримати такі ініціативи, фонд «Єдність» за майбутнє» оголосив програму мікрофінансування жіночих ініціатив, в рамках якої були підтримані важливі гендерні ініціативи у місцевих громадах Запорізькій області:

  • Облаштовано дитячу кімнату в центрі надання адміністративних послуг в Долинській громаді, щоб і жінки і чоловіки могли залишити дитину під час отримання адміністративних послуг та вирішення життєво важливих питань за ініціативи депутатської групи «Рівні можливості» в Долинській громаді;
  • Депутатські групи «Рівні можливості» у Степногірській, Молочанській, Токмацькій радах отримали технічну підтримку для забезпечення роботи онлайн.
  • Створено громадську майстерню, завдяки якій у Біленьківській громаді і жінки, і чоловіки, дівчата та хлопці, особливо з вразливих груп, отримають можливість навчання пошиву, самозайнятості, участі в майстер-класах та гуртках. На цю проблему звернули увагу жінки-депутатки з групи «Рівні можливості» у Біленьківській громаді за результатами зустрічей з жінками громади, які наголошували на важливості створення такої майстерні.
  • Створено безпечний публічний простір «Зона комфорту» в Молочанській міській раді для того, щоб жителі громади отримали зручні умови для очікування, нагляду за дітьми при вирішенні питань та отримання адміністративних послуг (до громади увійшли 22 села, від міста до крайніх сіл відстань – більше 35 км).
  • Надано підтримку в створенні умов для вразливих жінок і чоловіків села Балки в доступі до онлайн-технологій.
  • Створено відеоролики «Жіноче обличчя громади» про 20 жінок – діячок у різних сферах із Токмацької, Молочанської та Бердянської громад. Історії жінок викликали значне зацікавлення та продовження цієї ініціативи шляхом відзначення вкладу жінок у розвиток громад.
  • Створено оздоровчий центр у Смирновській громаді, в якому жінки громади займатимуться оздоровчими вправами для покращення здоров’я (32% жінок громади мають хронічні захворювання серцево-судинної, ендокринної систем, опорно-рухового апарату).
  • Надано підтримку в створенні громадської організації «Жінки для майбутнього» у міста Василівка, яку ініціювали жінки-депутатки з міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» 7 скликання, які не були обрані на цих місцевих виборах. Громадська організація займатиметься впровадженням рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.
  • Створено умови для реабілітації дітей з інвалідністю та їх матерів і батьків у Вільнянській громаді за ініціативи громадської організації матерів дітей з інвалідністю «Ми можемо». Варто відзначити, що саме депутатська група «Рівні можливості» у Вільнянській міській раді 7 скликання звернула увагу на проблеми матерів дітей з інвалідністю та сприяла створенню цієї громадської організації, яка зараз активно займається підтримкою дітей з інвалідністю та їх матерів.

«Робота депутатських груп «Рівні можливості» у місцевих радах є дуже важливою. Я був співголовою такої групи у 7 скликанні. Зараз я як заступник голови ради надаю і буду надавати підтримку роботи нашої міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості». Олександр Чуб, заступник голови ради Токмацької міської громади.

«Переглянувши цей форум, приходиш до висновку – немає кращих і працьовитіших жінок, ніж наші. Нам все під силу. Бажаю всім великого натхнення і таких ініціативних помічників, як Ваш фонд. Ви нам дуже допомагаєте, Ви нас спонукаєте, Ви нас навчаєте і ми з нетерпінням чекаємо на нові зустрічі» Ірина Сингур, уповноважена особа з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у Смирновській сільській раді.

«Дуже хочу подякувати Запорізькому благодійному фонду «Єдність» за майбутнє» за таку роботу, яку Ви провели. Нам дуже приємно з Вами співпрацювати»

Галина Данільчак, уповноважена особа з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у Долинській сільській раді.

«Ви надихнули нас на нові ідеї. Людина починається з добра і добром освячується. Те, що Ви робите, дуже корисна справа. Сподіваємося на плідну співпрацю» Наталія Брицька, секретар Розівської селищної ради